StoryEditor

Hit v slovenskom biznise? Neplatenie faktúr

30.06.2013, 20:00
Autor:
turtur
Prieskum spoločnosti Atradius ukázal, že na Slovensku sa až 85 percent faktúr nezaplatí načas.

„Vy odberateľovi dodáte produkt, v mojom prípade drevo, on skrachuje, zostane vám dlžný, a čo s tým? Teraz takto skončil veľký producent vajec vo Veľkom Krtíši. Veľa firiem s ním obchodovalo a prišli o peniaze, hovorí pre HN Vladimír Nociar, šéf obchodno-dopravnej firmy Rino z Veľkého Krtíša. Ten tvrdí, že ešte pred štyrmi rokmi sa vedel spoľahnúť na drvivú väčšinu svojich obchodných partnerov. No dnes je táto dôvera minulosťou. Každý obchod si tak istí cez poisťovňu, pre prípad, že by mu partner nezaplatil.

Práve nezaplatenie faktúr sa u nás stáva akýmsi hitom. Ukázal to najnovší prieskum o platobnej morálke firiem, ktorý každý rok vydáva spoločnosť Atradius. Vyplýva z neho, že až 85 percent faktúr sa na Slovensku nezaplatí ihneď, ale až v náhradnom, odloženom termíne. Toto číslo je alarmujúce, pretože napríklad v Česku je to len 17 percent, v Poľsku 42 percent. Vyplýva to z prieskumu o platobnej morálke firiem, ktorý každý rok vypracováva spoločnosť Atradius. Firmy tak zápasia so svojou vlastnou existenciou. Ako totiž ďalej ukázal prieskum, priemerná lehota zaplatenia pohľadávok je 40 dní, pričom výška nevymožiteľných dlhov sa u nás oproti vlaňajšku zvýšila o 37 percent. „Takýto vývoj spôsobil už krach mnohých firiem, hlavne menších,“ reagoval prezident Slovenského živnostenského zväzu Stanislav Čižmárik. „Pritom dane a odvody musíme štátu a poisťovniam platiť načas, inak nám hrozia sankcie.“


Príloha Podnikanie

Ako si vymôcť zaplatenie faktúr, ako legálne donútiť obchodného partnera, aby platil a čo ďalej ukázal prieskum? Všetko nájdete v pondelkovej prílohe Podnikanie.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. máj 2024 20:37