StoryEditor

Pozemkové spoločenstvá bez právnej subjektivity môžu zaniknúť

17.05.2014, 14:00
Autor:
turtur
Do 30. júna sa majú pozemkové spoločenstvá zmeniť na spoločenstvá s právnou subjektivitou. V prípade, že tak neurobia, hrozí im zánik.

Do konca júna tohto roku sa majú pozemkové spoločenstvá zmeniť na spoločenstvá s právnou subjektivitou. Kvôli podnikaniu a daniam. V prípade že tak do termínu neurobia, môžu byť zo zákona zrušené. 

Na zmenu je však viac možností
Vlastníci podielov spoločnej nehnuteľnosti, ktorí nevyužijú možnosť transformovať sa na spoločenstvá s právnou subjektivitou, majú však niekoľko možnosti ako riešiť právnu formu na obhospodarovanie spoločnej nehnuteľnosti, informovalo ministerstvo pôdohospodárstva na webovej stránke www.agroforum.sk. Môžu si založiť napríklad združenie. Podrobnosti o vzniku a potrebných náležitostiach uvádza Občiansky zákonník. Ďalšou možnosťou je využiť Obchodný zákonník, podľa ktorého si môžu založiť buď spoločnosť s ručením obmedzeným, akciovku, inú obchodnú spoločnosť, alebo družstvo. 

Aký je rozdiel
Ak spoločenstvá nadobudnú právnu subjektivitu, zdanený zisk sa prerozdelí podľa podielu výmery spoluvlastníka na celkovej výmere spoločne obhospodarovaných nehnuteľností. Časť zo zdaneného zisku, ktorú dostane každá fyzická osoba, už nebude zdaňovať. V tom je aj rozdiel oproti pozemkovým spoločenstvám bez právnej subjektivity.
V spoločenstvách bez právnej subjektivity si príjmy zdaňuje každý člen spoločenstva sám, patria medzi príjmy z poľnohospodárskej výroby, lesného a vodného hospodárstva. Spoločník ich uvedie v daňovom priznaní určenom pre fyzické osoby až po skončení roka. V priznaní bude uvádzať len svoj podiel na zdaniteľných príjmoch a podiel na daňových výdavkoch. Rozhodne sa, či si uplatní výdavky percentom z príjmov, alebo si uplatní podiel na skutočne vynaložených daňových výdavkoch," vysvetlila hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková. Pripomenula tiež, že každý spoločník pozemkového spoločenstva bez právnej subjektivity je povinný požiadať správcu dane o registráciu.

Musia účtovať podvojne
Pozemkové spoločenstvá už musia viesť aj podvojné účtovníctvo. A to bez výnimky a bez ohľadu na výšku dosiahnutého príjmu. „Postupujú podľa účtovných pravidiel pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva," hovorí ďalej Macíková. Zároveň upozornila, že pozemkové spoločenstvo má povinnosť registrovať sa na daňovom úrade, keďže sa považuje za podnikateľský subjekt. „Registrovať sa musí do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom získalo povolenie alebo oprávnenie na podnikanie," dodala Macíková.

01 - Modified: 2006-05-15 12:24:52 - Feat.: 0 - Title: Stále zaznamenávame rast
01 - Modified: 2024-03-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Podnikatelia vlani hľadali nájomníkov do svojich garáží. Zachutil im lízing, počet zmlúv tak prudko vzrástol 02 - Modified: 2023-02-27 18:30:00 - Feat.: - Title: Dane 2023: Podávate si daňové priznanie? Toto všetko sa dá zaúčtovať do nákladov 03 - Modified: 2017-02-22 15:34:48 - Feat.: - Title: Hľadáte prácu účtovníka? Tu sú aktuálne ponuky 04 - Modified: 2016-01-19 08:10:57 - Feat.: - Title: Podnikatelia, nerobte zbytočné chyby v priznaní. Účtujte správne 05 - Modified: 2015-12-22 12:21:53 - Feat.: - Title: Ako správne účtovať a robiť biznis
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. máj 2024 20:10