StoryEditor

Facebook vás môže stáť miesto

10.09.2009, 00:00
Hitom tohto roka sú sociálne siete. Online zábava v zamestnaní nám ukrajuje vyše hodiny pracovného času.



Staňte sa fanúšikom Hospodárskych novín na Facebooku
Okamžitá výpoveď, zablokovanie prístupu na niektoré internetové stránky, hnev spolupracovníkov. Aj takto sa môže skončiť vaše chatovanie s priateľmi či krátenie si času pomocou online hier. Firmy majú pre počítačové zábavky svojich zamestnancov len malé pochopenie. A niet sa im čo diviť - podľa prieskumov totiž čas, ktorý venujeme internetovej zábave, často presahuje aj niekoľko hodín denne. Zakázať však takýto relax úplne sa môže zamestnávateľovi aj vypomstiť.

Zbaľte si veci
Rado trávil na Facebooku niekoľko hodín denne. Okruh jeho priateľov sa počítal na stovky. Jedným z nich však bol aj šéf. A ten nadšenie svojho podriadeného pre sociálne siete príliš nezdieľal. Hlavne keď projekt, na ktorom pracoval, už výrazne meškal. A výsledok? Rado sa musel so svojím zamestnaním rozlúčiť. Aj to je dôkaz, že relax v práci by nemal presiahnuť rozumné hranice.
Česká softvérová spoločnosť truconneXion v prieskume zistila, že až pätinu pracovného času trávia zamestnanci zábavou. Kedysi populárny kartový Solitaire vystriedali strategické hry ako je Travian, hitom tohto roka je Facebook. Kým karty sú obľúbené hlavne medzi asistentkami či úradníkmi, pracovníci IT oddelení si doprajú náročnejšie "strieľačky“ a strategické hry. "Osobne však vidím najväčší nešvár v používaní sociálnych sietí a komunikačných nástrojov typu Skype a ICQ. Denne im venujeme toľko času, ako keby sedel na našom stole hodinu a pol kolega a rozprával svoje zážitky z víkendu alebo dovolenky,“ konštatuje Robert Kleiner, riaditeľ pre strategický rozvoj truconneXion.

Čo s tým
Ako sa s tým môže zamestnávateľ vyrovnať? Jedným z riešení je aj výpoveď. Takto to riešila aj právnička Alena Huťanová. Ešte ako vedúca personálneho oddelenia v súkromnej firme zistila, "že práve zábava na počítači bol jeden z dôvodov, prečo sa môj podriadený nevenoval svojim úlohám. Bol ešte v skúšobnej lehote, tak sme sa s ním rozlúčili.“
Nie vždy je to také jednoduché. Upozorňuje, že firma musí človeku jasne preukázať, že práve surfovanie po internete negatívne vplýva na jeho výkonnosť a plnenie si povinností. To však nie je veľký problém. Dnes je schopná sledovať používanie firemných počítačov do najmenších detailov. A v súvislosti s krízou a snahou ušetriť peniaze či maximálne zefektívniť prácu to spoločnosti aj využívajú. Dôkazom je rastúci záujem o softvér, ktorý dokáže monitorovať počítačové aktivity ich zamestnancov. "V mnohých prípadoch sú na pokraji prepúšťania a potrebujú vedieť, kto ako pracuje,“ informuje Martin Hnízdil z truconneXion. Výsledkom je správa, ktorá je istým odporučením pre manažment.

Kroťte sa
Podľa jeho skúseností už len informácia, že podobný softvér bude vo firme nasadený, pôsobí ako účinná prevencia. A ľudia si svoje zábavky minimálne na určitý čas úplne odpustia, či ich aspoň výrazne zredukujú. Nemal by však slúžiť ako bič na neposlušných. "Ľudia sa totiž potom cítia ako pod policajným dozorom,“ tvrdí Dana Blechová z personálnoporadenskej spoločnosti Iventa Slovakia.
Zároveň upozorňuje, že počítačové kratochvíle pracovníkov môžu manažérom signalizovať, že nie sú dostatočne vyťažení alebo že ich práca nebaví. V takom prípade nie je výpoveď tým správnym riešením. "Úlohou firmy je skôr prehodnotiť ich pracovnú náplň a zistiť, ako ich motivovať. Aj okamžité zablokovanie vybraných webov môže narobiť viac škody ako úžitku.“
Istý relax totiž každý potrebuje. "Medzi potrebou byť v práci čo najkreatívnejší a inovatívny a možnosťou duševného odreagovania sa, dočasného prechodu na iné myšlienky, je priama úmera,“ myslí si Vladimír Sedláček, riaditeľ pre segment finančných služieb v Logica Slovakia. Podľa neho skúsení manažéri akceptujú potrebu odreagovania sa v práci a snažia sa ju, tam kde je to možné, vhodným spôsobom umožniť, ale aj riadiť.
Ako sa teda zahrať? Vždy s mierou. Na prvom mieste totiž musí stáť plnenie si pracovných povinností. V žiadnom prípade nesmiete rušiť ostatných zamestnancov ani ich nabádať prácu prerušiť, pokiaľ to nepotrebujú sami. "Potom pre manažment nie je až také dôležité, či zamestnanec počas práce istý čas počúva hudbu, debatuje s kolegami, číta, hrá stolný tenis alebo počítačové hry,“ tvrdí Sedláček. Je preto dobré, ak v tomto smere existujú vo firme jasné pravidlá.

01 - Modified: 2003-08-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: CBOT a CME budú mať silného konkurenta 02 - Modified: 2003-08-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Francúzske problémy s elektrinou
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. máj 2024 15:48