StoryEditor

Za nepružnosť pracovného trhu si môžeme sami

20.09.2010, 00:00

Pomôcť trhu práce by malo aj presadzovanie kratších pracovných pomerov, tvrdí Viliam Páleník.

Zamestnávanie na pracovnú zmluvu je u nás najčastejšie. Mnohé firmy však tvrdia, že takáto forma je drahá, zahraniční investori zase hovoria o lacnej pracovnej sile. Ako to teda je?
Slovenské firmy produkujú prevažne na slovenský trh, kde je slabšia kúpna sila, a preto sú pre nich pracovné náklady pri pracovných zmluvách, vrátane odvodov, sviatkov, dovoleniek, PN a podobne, významnou nákladovou položkou. Zahraničné firmy na Slovensku produkujú hlavne na vývoz do EÚ 15 a v porovnaní s tamojšími mzdovými nákladmi sú naše nízke. Nevidím v tom preto zásadné protirečenie, okrem toho tento jav sa bude oslabovať.

Zákonník práce dovoľuje pri pracovných zmluvách uzatvárať aj kratšie pracovné časy, v praxi to však nie je zaužívané. Kde je podľa vás problém?
Spôsobuje to konzervatívny prístup všetkých zainteresovaných -- zamestnancov, zamestnávateľov, ako aj vlády. V našich podmienkach vysokej nezamestnanosti to je nepriaznivý stav, lebo je dôležité udržiavať pracovné návyky čiastkovým úväzkom s potenciálom jeho zvýšenia. Vláda môže túto situáciu priaznivo ovplyvňovať zmenami Zákonníka práce. Mimochodom, aj ona by mala zamestnávať na kratšie úväzky.

Veľa sa hovorí aj o podpore práci na doma, ale ani to nie je veľmi rozšírené...
Problém je konzervativizmus a relatívny dostatok pracovnej sily aj legislatíva a je to možné len pri niektorých profesiách. V minulosti napríklad tkáčky tkali doma z firemného materiálu pre firmu, ktorá výrobky posúvala na odbyt. V súčasnosti sa to týka hlavne prác využívajúcich informačné technológie. Človek prácou doma ušetrí čas a peniaze na dochádzanie do práce. Zamestnávateľ tam má vytvoriť podmienky pre prácu rovnako ako na pracovisku. Striktne vzaté, má si od pracovníka prenajať jeho pracovňu -- vrátane kúrenia, svietenia, IT technológií, ďalej zodpovedať za bezpečnosť práce či stravovanie na pracovisku. V podstate nič neušetrí, a zvýši sa mu riziko pracovnej nedisciplíny. Legislatíva by mala nastaviť zdieľania výhod a nevýhod práce doma či na diaľku.

Aké zmeny by mala nová vláda prijať, aby sa u nás spružnil trh práce?
So Zákonníkom práce súvisí aj pripravovaný zákaz súbehu poberania dôchodkov a zamestnávania verejným sektorom. Malo by to platiť aj v súkromnej sfére alebo by pre súkromnú sféru mala do Zákonníka práce pribudnúť možnosť prepustenia z dôvodu poberania starobného, predčasného, prípadne výsluhového dôchodku. V súčasnosti môže zamestnanec vypovedať pracovnú zmluvu bez udania dôvodu, napríklad keď si nájde lepšiu prácu. Zamestnávateľ túto možnosť nemá -- keď má záujemcu o prácu, ktorý je podľa názoru zamestnávateľa lepší. Výrazné je to u poberateľa starobného dôchodku so zmluvou na neurčitý čas, ktorého pracovná výkonnosť s vekom postupne klesá. Zamestnávateľ, ktorý má lepšieho záujemcu o prácu v produktívnom veku, nemá bezproblémovú možnosť ich vymeniť. To zvyšuje nezamestnanosť.
Katarína Šimurková

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. máj 2024 21:22