StoryEditor

Bez odborných znalostí

07.08.2008, 00:00
Autor:
SOVSOV

Uchádzači o prácu portálu www.profesia.sk majú od decembra minulého roku možnosť hodnotiť priebeh výberových konaní. V kontinuálnom prieskume RecruitRank pozitívne hodnotili predovšetkým profesionálne vedenie celého výberového procesu či ľudský a ústretový prístup konzultantov. Nedostatky pretrvávajú v nedostatočnej komunikácii s kandidátmi. Prostredníctvom služby RecruitRank, ktorú prevádzkuje spoločnosť Profesia, hodnotilo kvalitu výberových procesov od jej vzniku vyše 10-tisíc uchádzačov. Najčastejšie negatíva, ktoré uvádzajú uchádzači pri hodnotení výberového procesu, spočívajú v tom, že spoločnosti kandidátom o pracovnú pozíciu nedávajú žiadnu spätnú väzbu. Za všetky názory dva citáty anonymných uchádzačov:
"Žiaľ, v mnohých inzerátoch je poznámka Kontaktovať budeme len uchádzačov vybraných do užšieho kola. Uchádzač o zamestnanie nepozná dôvod zamietnutia, tým pádom nevie, čo zmeniť a ako sa má zachovať pri ďalších ponukách, na čo má dávať dôraz." "Ak sa už kandidát zúčastní na pohovore, je fér dať mu spätnú väzbu -- aj keď je negatívna -- to považujem za profesionálny prístup firmy." V negatívnych komentároch RecruitRanku uchádzači uviedli aj ďalšie kritiky na výberové procesy, napríklad neodbornosť personalistu v súvislosti s požiadavkami na pozíciu či dokonca nahrávanie celého pohovoru na kameru bez súhlasu uchádzača.

Víťazí sprostredkovanie do zahraničia
K 1. júlu 2008 uchádzači o prácu hodnotili celkovo 3 156 firiem a 260 personálnych spoločností so slovenskou pôsobnosťou. Z celkového počtu kvalifikovaných agentúr 64 získalo viac ako desať hodnotení. Od mája 2008 si postavenie v prvej desiatke agentúr udržali len dve agentúry: Universal Consulting, s. r. o. a Personality -- personálne služby. V prvej trojke sa umiestnili slovenské personálne spoločnosti, ktoré sa venujú hlavne sprostredkovaniu práce do zahraničia, vyhľadávaniu a výberu stredných pozícií, vyššieho a topmanažmentu. Z celkového počtu kvalifikovaných firiem 163 získalo viac ako desať hodnotení. Od posledného vyhodnotenia rebríčka spoločností si postavenie v prvej desiatke tých s najkvalitnejšími výberovými procesmi udržali tri firmy: Regina Import, s. r. o., McDonald´s Slovakia, spol. s r. o. a Svet Financií. Spektrum oblasti pôsobenia firiem v Top10 je široké -- od liečební, cez importéra, finančné spoločnosti, firmu s rýchlym občerstvením až po výrobcu automobilov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. máj 2024 20:28