StoryEditor

Komoditné trhy prudko rastú

03.09.2007, 00:00
Oživenie komoditných trhov bolo potvrdené aj počas uplynulých piatich dní. Z obilnín bola najaktívnejšia pšenica, ktorá vytvárala neustále nové historické maximá a jej rast bol na pohľad nezadržateľný.

Cena ropy sa prudko posilňovala po správach o poklese zásob tejto suroviny v Spojených štátoch. Zahanbiť sa však nedal ani sektor drahých kovov. Zlato si polepšilo o 1,1 percenta, medi pomohla lepšia vyhliadka americkej ekonomiky k 1,4-percentnému týždennému nárastu.
Silná pšenica
Najväčší mesačný nárast od roku 1975 si v auguste pripísala pšenica. Aj uplynulý týždeň pokračovala v posilňovaní a vo vytváraní nových historických maxím. Prakticky z celého sveta prichádzali v posledných mesiacoch negatívne informácie, ktoré tlačili jej cenu nahor. V USA silné dažde poškodili veľkú časť úrody, inde vo svete robilo problémy veľké sucho. V dôsledku neho očakávajú tento rok nižšiu úrodu v Austrálii, na Ukrajine alebo vo Francúzsku. Vďaka tomu sa pšenica stala zatiaľ tento rok druhou najrýchlejšie rastúcou komoditou hneď za olovom, keď od začiatku roka jej cena vzrástla už o 43 percent. Slabšie úrody by mali spôsobiť nedostatok ponuky voči spotrebe a následkom toho sa očakávajú najnižšie zásoby od roku 1982.
Návrat dôvery
Zlatu pomáha presvedčenie, že prebiehajúca kríza hypotekárneho sektora v Spojených štátoch nebude mať zásadnejší dosah na rast najsilnejšej ekonomiky sveta. Akciovým trhom sa podarilo uplynulý týždeň spamätať a pokryť tak predchádzajúce straty, čo vrátilo dôveru investorov vo všetky finančné trhy. Prílev nového kapitálu pocítilo aj zlato, ktoré obchodníci začali znovu skupovať. Žltý kov by tak mohol ďalej ťažiť z prípadného rastu akciových trhov, ktoré by znamenali upokojenie situácie na trhoch. Zlatu pomohol aj stagnujúci dolár, ktorý nedokázal využiť ani ďalšie pozitívne správy o americkej ekonomike. Hrubý domáci produkt v USA vzrástol v druhom kvartáli o štyri percentá, čo bolo na hornej hranici očakávaní analytikov, pozitívne správy dorazili aj o vývoji príjmov a výdavkov spotrebiteľov. Výsledkom tak bol týždenný nárast ceny vzácneho kovu o 1,1 percenta.
Koniec sezóny
Výrazné zisky zaznamenala konečne aj ropa. Na trhu vládnu obavy hlavne o stav zásob v Spojených štátoch. Už druhý týždeň za sebou klesli zásoby čierneho zlata výrazne viac ako obchodníci očakávali. Prekvapujúci bol aj pokles zásob benzínu a zníženie výkonnosti amerických rafinérií. V USA majú dnes sviatok, a tým aj predĺžený víkend, ktorý symbolizuje aj koniec motoristickej sezóny v tejto krajine. Obdobie sezónne najvyššieho dopytu po benzíne sa tak končí, a preto aj pozornosť obchodníkov sa začne zameriavať viac na zásoby ropy a menej na zásoby benzínu. Práve preto ich výrazný pokles dokázal zatieniť aj viaceré "medvedie" správy, ktoré mali potenciál stlačiť cenu ešte viac smerom nadol. Obavy o spomalenie americkej ekonomiky, a tým aj dopytu po rope, boli sprevádzané špekuláciami o možnom zvýšení produkcie ropy zo strany kartelu OPEC až o 600-tisíc barelov. K tomu môžeme pripočítať aj relatívne pokojnú situáciu na Blízkom východe a v krajinách ďalších významných producentov tejto suroviny na svete. Takisto za tri mesiace práve prebiehajúcej hurikánovej sezóny sme zaznamenali len jeden nebezpečnejší hurikán a aj ten zďaleka minul americké ropné plošiny v Mexickom zálive. Napriek týždennému nárastu o vyše štyri percentá tak bude ropa stáť pod veľkým tlakom a je možný jej ďalší pokles ceny.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. máj 2024 13:14