StoryEditor

Profesionálny vyháňač duchov očistil Katov dom

20.11.2008, 23:00

Velebíme ťa, Bože, že tvoj syn sa stal človekom a priniesol nám spásu. Hľaď na tento dom a udeľ mu svoje požehnanie... Daruj im pokoj a radosť... Zachovaj vo svojej milosti všetkých, ktorí v tomto dome bývajú...
Mladý muž v kňazskom rúchu obradne odrieka predpísanú modlitbu, obchádza izbu a kropí jej steny svätenou vodou, posvätenou na sviatok Troch kráľov. Potom profesionálny vyháňač nespokojných duchov z ľudských príbytkov požehná dom a zaželá domácim pokoj na duši...
Milan Kupčík, dekan trenčianskej farnosti, vykonal už niekoľko podobných obradov, aby zbavil "strašidelný" dom svojich duchov a vrátil jeho obyvateľom pokoj na duši.
"Cirkev verí v posmrtný život, teda aj v duchovný," pripomína kňaz. Podľa neho sa aj v súčasnosti dosť ľudí sťažuje na prítomnosť duchov vo svojich domovoch, ktorí im znepríjemňujú život, alebo ich strašia. "Bolo dosť takých prípadov v minulosti, máme ich aj dnes," konštatuje bez zbytočných emócii hlava trenčianskej farnosti.
V jeho farnosti zaznamenali už niekoľko podobných prípadov a všetci hľadali uspokojivé vysvetlenie. "Ešte predtým, kým duchovný pristúpi na vysviacku "strašidelného" domu alebo aj budovy, treba zistiť, či je v duševnej pohode človek, v dome ktorého sa duchovia nachádzajú, alebo ide skutočne o oblasť duchovna," vysvetľuje. Až potom začína svoju prácu kňaz.
Ak sa zistí, že v dome sú prítomní duchovia, cirkev pomáha prostredníctvom Boha, vysvätenie domu je podľa dekana víťazstvom dobra a lásky, nie samotného duchovného.
Katov dom vysvätil nedávno dekan Milan Kupčík osobne, keď sa snažili duchov vyhnať špiritisti a iní odborníci na paranormálne javy.
"Vieme dobre, čo sa v ňom dialo, medzi umučenými boli aj nevinní, ktorí nesmierne trpeli, nuž som sa ponúkol, že sa pokúsim ten dom zbaviť podivuhodných javov," vysvetľuje.
Podľa Jitky Šišlíkovej v Katovom dome drevená klada po vysviacke vydesila návštevníkov len raz alebo dvakrát. Niektorí návštevníci sa preto dodnes na pána farára hnevajú, vraj radšej nemal Katov dom posvätiť. Pán dekan však spokojne hovorí: "Ak som pomohol, som rád."

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
14. máj 2024 09:50