StoryEditor

Problémom so splátkami sa vyhnete poistením

10.12.2007, 23:00

Pri vybavovaní úveru je dobré myslieť aj na poistenie. Niektoré banky ho majú priamo zahrnuté v cene úveru, v iných sa musí klient rozhodnúť, sám či ho uzavrie alebo nie, a sú aj banky, ktoré poistenie vyžadujú. Vyplatí sa v prípade nepredvídateľných udalostí, ktoré spôsobia, že dlžník nie je schopný včas alebo v plnej výške splácať svoje záväzky voči banke.
V Slovenskej sporiteľni môže žiadateľ o úver požiadať o úverové životné poistenie najneskôr v deň uzatvorenia zmluvy o poskytnutí úveru. Ak túto možnosť nevyužil, dodatočné poistenie je možné len v individuálnych prípadoch. Rozhoduje o tom poisťovňa na základe detailných informácií o klientovi a pôžičke, ktorú spláca. Klient si môže úver zabezpečiť základným alebo komplexným súborom poistenia. Základný súbor kryje riziká ako smrť, trvalé následky úrazu, dočasnú pracovnú neschopnosť. Komplexný súbor poistenia kryje navyše aj smrť úrazom a stratu zamestnania. Poistné závisí od typu a výšky poskytnutého úveru, od dĺžky a rozsahu poistenia, veku, pohlavia, zdravotného stavu, profesie a záľub poisteného.
Sledujte lehoty
Pri dočasnej pracovnej neschopnosti alebo strate zamestnania je poistné plnenie vo výške úverovej splátky. Prvé nastane v mesiaci, v ktorom je poistený šesťdesiaty deň práceneschopný, resp. nezamestnaný. Pri strate práce musí byť navyše splnená podmienka uplynutia ochrannej lehoty (lehota v stanovenej dĺžke 90 za sebou idúcich dní, ktorá začína plynúť odo dňa začiatku poistenia, v tejto lehote sa strata zamestnania nepovažuje za poistnú udalosť).
V prípade smrti je poistné plnenie vo výške nesplatenej pohľadávky úveru. Pri trvalých následkoch úrazu poisťovňa zaplatí poistenému jednorazovú sumu, ktorej výška závisí od rozsahu trvalých následkov úrazu. Okrem úverového životného poistenia môžu klienti zabezpečiť pôžičku aj odkupnou hodnotou životného poistenia, prípadne uhrádzať splátky výplatami zo životného poistenia.
Dôležité je aj zdravie
ČSOB napríklad ponúka svojim klientom dva druhy poistenia. Prvý zahŕňa poistenie pre prípad poistnej udalosti smrti alebo plnej invalidity dlžníka, súčasťou balíka je poistenie schopnosti splácať úver pre prípad pracovnej neschopnosti. Druhý zahŕňa poistenie pre prípad smrti alebo plnej invalidity dlžníka, súčasťou balíka je poistenie pre prípad pracovnej neschopnosti a straty zamestnania. V UniCredit Bank musí mať klient menej ako 60 rokov, byť zdravý a nesmie trpieť chronickým ochorením alebo nevyliečiteľnou chorobou. Poistenie nie je možné uzatvoriť ani v prípade, ak bol žiadateľ o úver za posledných 12 mesiacov práceneschopný dlhšie ako 30 za sebou idúcich kalendárnych dní. V prípade komplexného súboru je potrebné preukázať pracovný pomer na dobu neurčitú. Zamestnanec nesmie pracovať v skúšobnej lehote, a musí byť nepretržite zamestnaný počas 12 mesiacov. Takisto nedal a nedostal výpoveď a nepatrí podľa svojho vedomia do okruhu pracovníkov, s ktorými by mohol byť v období nasledujúcich 12 mesiacov rozviazaný pracovný pomer.
Vo VÚB mesačná splátka MAXIÚVERU už v sebe zahŕňa aj poistenie schopnosti splácať úver v prípade práceneschopnosti, čiastočnej alebo úplnej invalidity a úmrtia.
Dexia banka v spolupráci s Komunálnou poisťovňou ponúka svojim klientom bankopoistný produkt Dexia úverové poistenie. Je to životné poistenie pre prípad smrti poisteného. Slúži na dočasné krytie rizika smrti poisteného dlžníka počas splácania úveru alebo inej finančnej pohľadávky, a to jednorazovým splatením zostatku dlhu. Poistenie je možné dohodnúť pre úvery, ktoré majú počas celej doby splácania pravidelne rozložené a rovnako veľké splátky. Poistné plnenie je vinkulované v prospech Dexia banky, ktorá úver poskytne. K základnému poisteniu je možné formou balíkov doplniť krytie pre prípad dočasnej práceneschopnosti, plnej invalidity aj straty zamestnania.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. máj 2024 04:17