StoryEditor

Komoditné trhy opäť rástli

10.09.2007, 00:00
Na komoditných trhov znovu prevládli "býci" a darilo sa im tlačiť ceny komodít nahor. Ropa so zlatom si pripísali týždenný zisk 3,6 a 4,3 percentá. Ani obavy o spomalenie americkej ekonomike nezabránili čiernemu a žltému zlatu vo výraznejších ziskoch.

Nezadržateľná je pšenica, ktorá znovu vytvárala ďalšie historické maximá a navnadila na rast aj ostatné obilniny. Naopak, nedarilo sa medi. Pokračujúca kríza stavebníctva v Spojených štátoch naďalej podkopáva nohy tomuto vzácnemu kovu. Výsledkom bol týždenný pokles o 4,3 percenta.
Zásoby klesajú
Výrazný nárast si znovu pripísala ropa a priblížila sa tak opätovne k historickému maximu z júla. Pod silný vzostup sa podpísali pokračujúce poklesy zásob benzínu a ropy. Americké ministerstvo pre energetiku aj uplynulý týždeň informovalo o ďalšom poklese zásob ropy a tie tak klesli už ôsmy týždeň z posledných deviatich. Okrem toho klesli aj zásoby benzínu a tie sa tak nachádzajú na extrémne nízkych hodnotách, čo je hrozba napriek už práve skončenej motoristickej sezóne. Nízke zásoby ropy a stále sa znižujúce zásoby ropy sú stredobodom pozornosti obchodníkov, ktorí tlačia cenu nahor. K tomu sa pridávajú vyhlásenia predstaviteľov kartelu OPEC, ktorí odmietajú zvyšovať svoju produkciu. Takýto postoj je prekvapujúci, keďže ceny ropy sa držia stabilne nad 70 dolárov za barel. Ani hrozba spomalenia americkej ekonomiky, a tým aj dopytu po čiernom zlate, na trhu nezaúčinkovala. Slabé čísla o americkom hospodárstve mali priniesť výpredaje ropy, tie sa však nedostavili, čo takisto poukazuje na silu trhu. Zdá sa, že cieľom je vytlačiť cenu do nových historických maxím a nič jej v tom nedokáže zabrániť.
Silné zlato
Významne si polepšilo aj zlato. Žltý kov ťažil z obáv o spomalenie americkej ekonomiky a ďalšieho oslabovania dolára. Americkej mene sa nedarilo po niekoľkých negatívnych správach o stave najsilnejšieho hospodárstva sveta. Organizácia OECD znížila svoj odhad rastu amerického hrubého domáceho produktu za tento rok z pôvodných 2,1 na 1,9 percenta. Spomalenie ekonomiky potvrdila aj správa o stave nezamestnanosti v Spojených štátoch, keď prvýkrát za posledné štyri roky počet pracovných miest klesol. K tomu treba pripočítať pokračujúcu krízu stavebného a hypotekárneho sektora a vyhliadky amerického hospodárstva tak nie sú vôbec ružové. Dolár sa oslabuje aj po očakávaniach obchodníkov o blížiacom sa znižovaní úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky Fed. Keďže Európska centrálna banka naposledy rozhodla o ponechaní úrokových sadzieb na nezmenených úrovniach, dolár bude strácať aj na zmenšujúcom sa úrokovom diferenciáli.
Kakao na vzostupe
Z oslabujúceho dolára ťažili aj ďalšie komodity. Príkladom bolo kakao, ktoré sa často sa využíva na arbitrážne obchody s dolárom. Slabší dolár znamená aj lacnejšie kakao pre zahraničných investorov a nákupcov tejto komodity. K tomu sa ešte pridali obavy z možnej nespokojnosti farmárov na Pobreží Slonoviny. Tí sú dlhodobo nespokojní s výkupnou politikou tamojšej vlády a požadujú zmenu pravidiel financovania. Dokonca uvažovali aj o blokáde vykupovania, nakoniec dali vláde časový limit 45 dní na vyriešenie týchto problémov. Obchodníci sledujú veľmi pozorne vývoj situácie v tejto krajine, ktorá je zodpovedná za približne polovicu celosvetovej produkcie kakaa. Kakau sa tak podarilo zastaviť posledné poklesy a odrazilo sa vyššie.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. máj 2024 11:40