StoryEditor

Podľa Lamyho sa kurz eura môže obrátiť

05.12.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Spoločnosti, ako je EADS, by sa podľa šéfa Svetovej obchodnej organizácie WTO Pascala Lamyho mali rozhodovať o premiestňovaní výrobných kapacít z hľadiska dlhodobej, nie krátkodobej stratégie.
Firma EADS, ktorá je materským koncernom Airbusu, sa chce premiestnením produkcie do dolárových regiónov vyrovnať so silným eurom. Lamy povedal vo francúzskej televízii i-Tele, že konkurencieschopnosť je kľúčom pri tvorbe pracovných miest v globalizovanej ekonomike. Upozornil na to, že nemecké firmy sa úspešne prispôsobili silnému euru, ktorého kurz dosiahol prednedávnom rekordných 1,4965 USD/EUR.
Lamyho komentáre prichádzajú dva dni po tom, ako šéf EADS Louis Gallois povedal, že koncern musí premiestniť výrobu mimo eurozóny, ak chce prežiť súčasnú slabosť dolára. Gallois nie je jediným, kto vyslovil takéto varovania. Aj šéf Dassault Aviation počas víkendu hovoril o možnosti presťahovania časti produkcie, čo by chránilo tohto francúzskeho výrobcu lietadiel pred prudkým oslabovaním dolára.
"Myslím si, že toto nie sú veci, o ktorých je možné rozhodovať v krátkodobom horizonte," povedal Lamy. "Dnes je euro oproti doláru oveľa silnejšie ako pred piatimi rokmi, ale to sa obráti." Kurz eura dosiahol rekordné minimum 0,8225 USD/EUR v roku 2000.
Lamy dodal, že nemecké firmy sa úspešne vyrovnali so silným eurom racionálnym spôsobom. Prispôsobili totiž svoje marže. Podľa šéfa WTO sú francúzske spoločnosti vo všeobecnosti menej konkurencieschopné ako nemecké, aj keď i tu existujú výnimky.
Lamy tvrdí, že obviňovanie kohokoľvek okrem seba patrí k francúzskej tradícii. K problémom francúzskej ekonomiky však patrí napríklad nedostatočné vzdelávanie a zvyšovanie kvalifikácie zamestnancov, čo nemá nič spoločné s kurzom eura. "Nehľadiac na globalizáciu ani na euro vyššia konkurencieschopnosť znamená viac pracovných miest, menšia konkurencieschopnosť znamená menej pracovných miest.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 13:22