StoryEditor

Ropa dobieha ceny minulého leta

09.07.2007, 00:00

Uplynulý týždeň na komoditných trhoch bol v stredu prerušený americkým sviatkom Dňa nezávislosti. Ropa vzrástla o tri percentá a pokračuje tak na ceste k vyrovnaniu minuloročných maxím. Nepokoje v Nigérii spôsobujú aj nepokoje na trhu s touto surovinou. Správy o pokuse o atentát na premiéra Pobrežia Slonoviny vytlačili nahor cenu kakaa, ktoré si tak pripísalo už štvrtý rastúci týždeň za sebou. Naopak, kukurici sa podarilo zastaviť svoj prepad a odrazila sa z 8-mesačného minima. Pomohol jej hlavne lepší export, ktorý ťaží zo súčasnej nízkej ceny komodity. Výkonom týždňa sa však predviedla meď, ktorej päťpercentný nárast spôsobili správy o štrajkoch v Čile, Peru a Mexiku.
Vyše týždňa rastu
Ropa pokračuje v nezastaviteľnej jazde k výšinám. Keď v piatok ukončila týždeň v zelených číslach, znamenalo to už ôsmy rastúci deň za sebou. Paradoxné je, že ropa dostala znovu pozitívne správy o vývoji zásob. Napriek tomu pokračuje v obrovskom náraste smerom k novému desaťmesačnému maximu.
Dá sa povedať, že súčasný vývoj už úplne nezodpovedá terajším podmienkam a cena ropy je už nepatrične nadhodnotená. Dá sa za tým vidieť hlavne špekulatívny kapitál, ktorý tlačí čierne zlato neustále nahor. Štvrtková správa o stave zásob ropy v USA ukázala ďalší nárast zásob benzínu a takisto vzrástli aj zásoby ropy. Ropy majú tak v USA najviac za posledných deväť rokov. Cena čierneho zlata sa však ani po tejto správe neoslabila a, naopak, naďalej stúpala do výšin. Jediným faktorom podporujúcim súčasný rast ceny tak zostáva vývoj v Nigérii. V tejto africkej krajine pokračujú útoky militantov na ropné zariadenia a obchodníkov znepokojili aj správy o únose trojročnej dcéry jedného zahraničného zamestnanca ropnej spoločnosti.
Zlato v pluse
Prvýkrát po dvoch týždňoch zaznamenalo úspešných päť dní aj zlato. Spôsobuje to hlavne rastúca cena ropy a takisto oslabovanie dolára. Rastúca cena čierneho zlata znovu tlačí do popredia hrozbu inflácie, z čoho ťaží práve žltý kov ako forma zabezpečenia sa v časoch rastúcej cenovej hladiny. Výraznejší tlak na posilňovanie však prichádza zo strany americkej meny. Minulý týždeň dostala americká ekonomika niekoľko pozitívnych správ. Index výroby aj index služieb vzrástli viac ako sa predpokladalo a lepšie čísla priniesla aj správa o stave nezamestnanosti. Americké hospodárstvo vytvorilo v júni viac pracovných miest ako analytici predpovedali. Výsledkom bol mierny týždenný nárast ceny zlata o 0,6 percenta.
Bavlna rastie dva mesiace
Na trojročné maximum stúpla cena bavlny. Americkí farmári vysiali podľa ministerstva pre poľnohospodárstvo tento rok najmenej bavlny od roku 1989. Znamená takmer tretinový pokles sadby v porovnaní s minulým rokom. Vrásky na čele obchodníkov pridáva aj pokračujúce veľké sucho v južných štátoch USA. Už pár týždňov sa vysoké teploty a nedostatok vlahy podpisujú pod nepriaznivé podmienky na rast novej bavlny. Aj keď meteorológovia očakávajú v najbližších dňoch zlepšenie, suché počasie si už mohlo vyžiadať svoju daň. Rast ceny bavlny tak pokračuje už neuveriteľné dva mesiace.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. máj 2024 12:45