StoryEditor

Motivácia k neobyčajným výskumom

21.11.2007, 23:00
Autor:
SOVSOV

Motivovať študentov, absolventov a výskumné tímy slovenských vysokých škôl v ich vedeckej práci a k vynikajúcim študijným výsledkom sa už siedmy rok úspešne snaží Slovenská rektorská konferencia a Siemens. Na rozdiel od predchádzajúcich ročníkov sa tentoraz neudeľovalo viacero ocenení, ale boli vyhlásení iba víťazi v každej kategórii.

Simulátor biodynamiky lesa
Cenu za najlepšiu výskumnú prácu s odmenou 200-tisíc korún získal doc. Ing. Marek Fabrika, PhD., z Technickej univerzity vo Zvolene za projekt Simulátor biodynamiky lesa SIBYLA. Zámerom autora bolo vytvoriť strategickú hru simulujúcu správanie lesných biotopov, umiestniť ju na internet a sprístupniť študentom, aby sa naučili chápať les ako komplexný systém. Podľa samotného autora projektu Mareka Fabriku sa správnemu prístupu k lesom nedá naučiť na základe vlastných skúseností, pretože les rastie sto rokov. Na počítači však môžeme tento proces simulovať. Na tvorbu rastového simulátora použil údaje o vyše 170-tisíc stromoch a merania z 5 507 experimentálnych a monitorovacích plôch a 522 meteorologických staníc. Počítačový model reaguje na rôzne klimatické a pôdne dáta, zásahy do lesa, ekonomické prostredie a technologické postupy.

Elektrické motory bez snímača
Z doktorandských prác komisiu najviac zaujalo riešenie Pavla Makyša zo Žilinskej univerzity -- Polohový servopohon s asynchrónnym motorom bez snímača na hriadeli. Zrozumiteľnou rečou povedané, riadeniu elektrických motorov bez použitia snímača rotujúcej časti sa na Slovensku nevenovala dostatočná pozornosť. Práve Pavol Makyš vyvinul alebo modifikoval nové prístupy k tejto problematike, ktoré overoval na reálnom motore. Výsledkom jeho doktorandskej práce je návrh ucelenej koncepcie bezsnímačového riadenia, ktorú je možné uplatniť priamo v priemyselných aplikáciách.

Zložité pojmy zjednodušujú život
Opäť niečo z vedecko-technologického slovníka, čo vyznieva na prvé počutie absolútne nezrozumiteľne, ale uľahčuje nám to život. Personalizovaná navigácia v informačnom priestore reprezentovanom ontológiou. Diplomová práca s týmto dlhosiahlym a zložitým pomenovaním sa venuje efektívnemu vyhľadávaniu a spracúvaniu informácií na webe. Základom riešenia je podľa autora Michala Tvariožku zo Slovenskej technickej univerzity kombinácia a rozšírenie už viacerých existujúcich prístupov, ktoré sú zamerané na opis významu informácií.
Na Slovensku sa do siedmeho ročníka zapojili študenti z piatich vysokých škôl s 35 projektmi, čo je o päť viac než minulý rok. Najviac súťažiacich vyslala Žilinská univerzita so 16 prácami a Slovenská technická univerzita v Bratislave s desiatimi prácami. Ceny Werner vo Siemens Excellence Award sa udeľujú vo viacerých krajinách Európy za výnimočné vedecké a študijné výsledky dosiahnuté na univerzitnej pôde v oblasti výroby a rozvodu energie, informatiky a komunikácií, dopravnej techniky, automatizácie, technológií budov, zdravotníckej techniky a environmentalistiky.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. máj 2024 21:20