StoryEditor

Víťazná práca bola o Balkáne

19.06.2008, 00:00
Autor:
SOVSOV
Víťazom štvrtého ročníka Súťaže o najlepšiu diplomovú prácu na tému západný Balkán sa stal Pavol Szalai z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Rozhodla o tom päťčlenná hodnotiaca komisia. Záštitu nad súťažou prevzal Miroslav Lajčák, vysoký predstaviteľ medzinárodného spoločenstva a zvláštny vyslanec EÚ v Bosne a Hercegovine.

Víťaz súťaže získal mesačnú stáž na slovenskom veľvyslanectve v Záhrebe, ktorú do súťaže venovalo Ministerstvo zahraničných vecí SR. Víťazná diplomová práca s názvom Kondicionalita Európskej únie v Bosne a Hercegovine sa venuje otázke podmienok integračného procesu Bosny a Hercegoviny do EÚ a jej účinnosti.

Diplomová práca argumentuje, že kondicionalitu, proces, v ktorom EÚ vyžaduje splnenie špecifických podmienok, ktoré musí krajina splniť na to, aby sa stala členskou krajinou EÚ, sprevádzajú štyri základné okruhy problémov. Sú to postdaytonské inštitucionálne usporiadanie, postkonfliktný charakter politickej kultúry v Bosne a Hercegovine, nejednoznačný záväzok EÚ voči Bosne a Hercegovine a širší regionálny kontext - najmä zahraničná politika Srbska a Ruska.

Autor tvrdí, že pokiaľ má byť kondicionalita EÚ v Bosne a Hercegovine úspešná, musí investovať viac do komunikácie s bosnianskou spoločnosťou a mimovládnymi organizáciami. Podľa publicistu Júliusa Lőrincza, ide o "veľmi komplexnú prácu, ktorá nehovorí iba o súčasnom postavení Bosny a Hercegoviny v kontexte európskych integračných procesov, ale naznačuje aj možné problémy v ďalšom vývoji“. Podľa neho dáva práci živosť a hodnovernosť využitie rozhovorov so zainteresovanými účastníkmi priamo v krajine.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 00:30