StoryEditor

Skutočná dáma sa nikdy nevzdáva

05.03.2009, 23:00

Keď začínala tesne po revolúcii podnikať, zomrel jej manžel, ktorý jej bol dovtedy najväčšou oporou. Zostal jej obrovský smútok a úver vo výške 22 miliónov. V noci po manželovej smrti nespala. Premýšľala, ako ďalej. Ráno sa rozhodla, že sa za žiadnu cenu nevzdá.

"Bolo to najťažšie obdobie v mojom živote,“ zamýšľa sa Elvíra Chadimová, dáma, ktorá sa v roku 1995 stala manažérkou roka, v roku 2002 víťazkou súťaže Vynikajúca podnikateľka a o tri roky neskoršie Osobnosťou cestovného ruchu, sa pred piatimi rokmi stala Osobnosťou cestovného ruchu. Ako pedagogička začala podnikať spoločne s manželom v oblasti, ktorá jej bola najbližšie, teda vo vzdelávaní. Dovtedy predstavovali takú typickú slovenskú rodinu. Družstevný byt na bratislavskom sídlisku, tri deti, škodovka a záhradka. A žiadny kapitál...

Televízor alebo firma
Podnikať začali vďaka 15-tisícovej pôžičke na televízor. V tom čase ešte úvery na rozbeh vlastnej firmy neexistovali. Keď sa im podarilo účelovú pôžičku získať, zhodou šťastných okolností stretli pred vtedajším Priorom známych, ktorí sa práve vybrali do obchodu kúpiť si farebný televízor. Tak im ten televízor kúpili zo svojej pôžičky a od nich si vzali hotovosť na rozbeh firmy.

"Za spomínané peniaze som vycestovala do Rakúska a Nemecka, navštívila ich jazykové školy, kúpila si odbornú literatúru a veľa študovala,“ spomína. O jazykových školách vtedy na Slovensku sotva niekto tušil, manželia v tom videli šancu na úspech. Neskoršie si vzali ešte jeden úver a kúpili starú ubytovňu na Prešovskej ulici v Bratislave, v ktorej neskoršie vytvorili svoje vzdelávacie stredisko. Neskoršie k nemu pribudli podobné zariadenia Tatranskej Lesnej, školiace a rekreačné stredisko v Harmónii. K prekladateľskej a vzdelávacej agentúre v Bratislave pribudli filiálky v Košiciach, Kežmarku a Bratislave.

Dlhy ako stimul
O niekoľko rokov vzniklo pod jej taktovkou v Bratislave Súkromné slovanské gymnázium, ktoré je zamerané nielen na jazyky, ale napríklad aj na golf. V súčasnosti má súkromná škola pracoviská v Kežmarku, Nitre a Martine.
"Robila som všetko možné aj nemožné, aby som vládala splácať pôžičky a vysoké úroky,“ hovorí. Vždy sama a bez poradcov. Popritom musela byť ešte mama pre svoje dve dcéry a 13-ročného syna a nahradiť im otca.
"Od ženy sa očakáva, že aj keď podniká, zostane v prvom rade ženou,“ hovorí. V tomto sa mnohé ženy - podnikateľky mýlia. A nič nie je horšie, ako keď žena vo vedúcom postavení rozmýšľa ako muž.“
Keby som sa možno zachovala ako muž, už by tu jej krvopotne založená firma asi nebola. Alebo by sa zbláznila. Preto nerátala ani nerozpredávala firmu kus po kuse a svoju dlžobu považovala za investície. Namiesto čísel nosila v hlave smelé predstavy. A chcela sa zbaviť dlhov.

Dotazník
Ideálny muž ?
Zodpovedný, prirodzený, so zmyslom pre rodinu.
Sú muži a ženy v spoločnosti rovnocenní?
Bohužiaľ, nie sú. Ešte stále existuje rozdiel v odmeňovaní žien a mužov za rovnakú prácu.
Oslavujete MDŽ?
Nikdy som ho zvlášť neoslavovala. Je však dobré, ak sa žene v tento deň výraznejšie prejaví úcta.

Životná filozofia
Elvíra Chadimová sa ešte poriadne nestihla spamätať z manželovej smrti a už ju stihla ďalšia osudová rana. Jej dcéra podľahla smrtonosnej chorobe. Zostala po nej malá dcéra.
"Vtedy som chcela naozaj so všetkým skoncovať, nemala som sily,“ priznáva. Jednoducho túžila všetko zavesiť na klinec. Preplakala niekoľko dní a nocí. Potom vstala ako znovuzrodená. Tentoraz si všetko dôkladne zrátala. V rodinnej firme, ktorú založila a viedla, pracovalo už takmer 100 ľudí, medzi nimi aj jej vlastné deti. Podnikanie rozšírila do Kanady, Austrálie aj do Českej republiky. Firme venovala 20 rokov svojho života. Bola prvá vo svojom biznise a tiež úspešná. Veľa stratila a veľa získala. Rozhodla sa pokračovať...
Veľmi sa jej páči myšlienka: Aj keď celkom stroskotám, začnem znova.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. máj 2024 00:58