StoryEditor

Cena ropy presiahla 70 dolárov

02.07.2007, 00:00
Letná sezóna prináša pre motoristov zlé správy. Tak ako každoročne v tomto období, aj teraz cena ropy stúpa. Najväčší pohyb sme minulý týždeň zaznamenali v obilninovom sektore.

Dažde a správy o rekordnom nasadení kukurice stlačili jej cenu až do nových miním. Za posledné dva týždne tak jej cena padla o neuveriteľných 17 percent. Sója v piatok zaznamenala pre zmenu pohyb nahor, čo znamená maximálne povolený denný nárast ceny. Na vyššiu výsadbu kukurice tak doplatí práve sója, ktorej sa tento rok nasadilo oveľa menej v porovnaní s minulým rokom. Kakao vystrelilo do nových štvorročných maxím.
Ropa na novom maxime
Ropa pokračuje vo svojom náraste a dostala sa už aj cez magickú hranicu 70 dolárov za barel. Dôvodom sú hlavne nízke zásoby benzínu. Štrajk v Nigérii, ktorý bol takisto vnímaný ako hrozba, sa skončil už minulý víkend. Ani situácia na Blízkom východe zatiaľ rope nedáva dôvod tlačiť sa nahor, a preto sú oči všetkých obchodníkov upriamené na Spojené štáty a tamojšie zásoby. Nízke zásoby benzínu sa potvrdili aj v stredajšej správe amerického ministerstva pre energetiku. To potvrdilo ďalší pokles zásob o 700-tisíc barelov. Podpriemerné hodnoty, na ktorých sa zásoby benzínu nachádzajú, znamenajú silnú hrozbu pred letnými mesiacmi. Počas leta sa v dôsledku hlavnej motoristickej sezóny prudko dvíha dopyt po benzíne a rope samotnej. Avšak ani zvýšená výkonnosť amerických rafinérií nedokázala v minulom týždni zvýšiť množstvo zásob benzínu. Ani nadpriemerne vysoké zásoby ropy tak nedokážu zmierniť obavy analytikov.
Zlato stále na dne
Ďalší negatívny týždeň má za sebou zlato. To sa nedokáže výraznejšie odraziť od dna, napriek tomu, že cena ropy mieri nahor do nových tohtoročných maxím. Hrozba rastúcej inflácie sa tak so zvýšenými cenami energií znovu zväčšuje. K záveru týždňa pomohlo žltému kovu aspoň k miernemu nárastu oslabovanie dolára. Americká mena dostala neutrálnu správu v podobe nezvýšenia úrokových mier zo strany americkej centrálnej banky. Tá sa rozhodla ponechať hlavnú úrokovú mieru nezmenenú na 5,25 percenta a nedodala tak doláru ani pozitívny, ale ani negatívny impulz. Ďalšie avizované zvyšovanie úrokovej sadzby zo strany Európskej centrálnej banky by mohlo ďalej znižovať úrokový diferenciál medzi dolárom a eurom. To by pomohlo euru a znevýhodnilo dolár.
Kukurice je viac
Aj uplynulý týždeň pokračoval masívny výpredaj kukurice. Na začiatku týždňa bola hlavným tlakom na znižovanie ceny tejto obilniny správa o náraste kvality tohtoročnej úrody. Podľa amerického ministerstva pre poľnohospodárstvo sa v dôsledku dažďov z predchádzajúceho týždňa zvýšil podiel úrody označovanej za dobrú až výbornú. Tento samotný fakt by však nestačil na taký obrovský prepad trhu, aký sme zaznamenali v posledných dvoch týždňoch. Hlavným dôvodom boli očakávania pred piatkovou správou ministerstva o nasadení plochy. Potvrdili sa tak pôvodné prognózy hovoriace o nasadení najväčšej plochy od roku 1944. Takéto silné číslo bolo prekvapením aj pre trhy a prinieslo len ďalší pokles ceny.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. máj 2024 12:43