StoryEditor

Konflikt s Iránom sa vyostruje

26.03.2007, 00:00

Hlavnými udalosťami minulého týždňa na trhu s ropou boli ďalší pokles zásob benzínu a stupňovanie konfliktu s Iránom.

Cena ropy stúpa
Pravidelná správa o stave zásob ropy v Spojených štátoch potvrdila súčasný trend znižujúcich sa zásob benzínu. Tie sa za predchádzajúci týždeň znížili o 3,4 milióna barelov a klesajú už šiesty týždeň za sebou. Dôvodom je hlavne silný dopyt po tomto palive v dôsledku teplej zimy a slabá výkonnosť rafinérií spôsobená sezónnymi opravami a údržbami, ale takisto technickými problémami viacerých spracovateľov ropy. Nárastu ceny čierneho zlata takisto pomohol spor v súvislosti s jadrovým programom Iránu. V sobotu Bezpečnostná rada OSN jednohlasne schválila novú rezolúciu namierenú proti tejto krajine, sprísňujúcu sankcie v prípade nezastavenia jadrového programu. Irán dostal takisto 60-dňové ultimátum na splnenie tejto hlavnej požiadavky. V opačnom prípade bude čeliť ešte tvrdším sankciám. Na konci uplynulého týždňa prilial olej do ohňa samotný Irán. Ten v piatok zajal 15 príslušníkov britského námorníctva operujúcich v teritoriálnych vodách Iraku, čo si viacerí komentátori vysvetľovali ako provokáciu pred sobotňajším hlasovaním v OSN. Cena ropy na tento incident okamžite zareagovala posilnením nad 62 dolárov za barel.

Zlatu pomohol dolár
Najdôležitejšou makroekonomickou správou minulého týždňa pre zlato a dolár bolo rozhodnutie americkej centrálnej banky (Fed) o úrokových sadzbách. Americký Fed v stredu na záver svojho dvojdňového zasadnutia rozhodol ponechať kľúčové úrokové sadzby nezmenené na 5,25 percenta, čo bolo v súlade s očakávaniami analytikov. Zaujímavejším pre analytikov bol sprievodný komentár centrálnej banky. Tá zmenila svoj postoj k ďalšiemu zvyšovaniu úrokových sadzieb z pozitívneho na neutrálny. Otvára sa tak priestor na ich prípadné znižovanie, čo by bolo vítaným impulzom pre spomaľujúce sa americké hospodárstvo. Hlavnou prekážkou je však súčasný nárast inflácie, ktorý centrálnej banky zväzuje ruky. Dolár sa tak minulý týždeň dostal najnižšie za posledné dva roky, z čoho ťažilo aj zlato.

Strach o kakao
Jednoznačnou komoditou týždňa bolo kakao. To zaznamenalo za uplynulých päť dní neuveriteľný takmer osempercentný nárast. Kakao sa po prudkom náraste dostalo najvyššie od mája 2003. Také drahé bolo pritom kakao naposledy počas občianskej vojny na Pobreží Slonoviny, najväčšom svetovom pestovateľovi tejto pochúťky. Naštartovali ho hlavne špekulácie o výraznejšom znížení úrody na Pobreží Slonoviny. Dôvodom sú suchá pretrvávajúce už niekoľko mesiacov, na ktorých nič nezmenili ani februárové dažde. Tie boli príliš slabé a sporadické, aby úrodu zachránili. Tamojší farmári dokonca hovoria o najväčšom suchu za dlhé roky. Výsledkom je očakávaný deficit kakaa na svetových trhoch, keď ponuka nebude schopná pokryť silný dopyt. Na trhu prepukla nákupná horúčka, do ktorej sa zapojili aj špekulanti a fondy a tlačili jej cenu do závratných výšok. Obrovský dopyt zo strany Číny a klesajúce zásoby, naopak, prispeli k 1,9-percentnému nárastu ceny medi, ktorá sa tak posilňuje už tretí týždeň za sebou.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. máj 2024 09:34