StoryEditor

Cena čierneho zlata klesá

07.05.2007, 00:00

Aj uplynulý týždeň priniesol na komoditných trhoch niekoľko pozoruhodných výkonov. Cena medi vystúpila po pozitívnych ekonomických správach na jedenásťmesačné maximum. O 4,6 percenta si polepšila aj kukurica. Obchodníci sa obávajú hlavne ďalšieho oneskorenia sejby. Zlato sa rýchlo otriaslo z utorkového pádu na mesačné minimum a v závere týždňa dokázalo vymazať aj svoje predchádzajúce straty. Jeho cena tak vzrástla už ôsmy týždeň z ostatných deviatich. Na trojročné maximum vystúpila cena sójového oleja, ktorý získava popularitu ako surovina na výrobu bionafty.

Ropy je dostatok
Cena ropy sa prepadla najviac za posledné štyri mesiace. Spôsobuje to hlavne hromadenie zásob ropy na skladoch v Spojených štátoch. Zásoby čierneho zlata neustále rastú a momentálne sa už nachádzajú na päťmesačných maximách. Kapacity v oklahomskom Cushingu, čo je najväčší dodávateľský uzol, sú už takmer naplnené a ak rafinérie nezačnú rýchlejšie spracúvať ropu na ropné produkty, tlak na pokles ceny bude pokračovať. Technické problémy rafinérií však stále pokračujú, čoho následkom sú zavreté prevádzky a znížená výkonnosť. Problémom sa ukazujú zásoby benzínu. Tie klesajú v USA už dvanásť týždňov za sebou a výsledkom je rastúca cena tohto motorového paliva. Pritom koncom mája sa už začína hlavná motoristická sezóna, keď dopyt po benzíne býva najvyšší. Existujú vážne obavy analytikov, že sa rafinériám nepodarí pripraviť dostatočné zásoby paliva a dôsledkom toho by mohol byť nárast ceny ropy a benzínu počas letných mesiacov.

Nerozhodné zlato
Zlato ukázalo svoju odvrátenú, ale aj prívetivú tvár. Začiatok týždňa sa niesol v znamení pokračujúceho oslabovania drahého kovu, ktorý sa prepadával čoraz hlbšie. Nedarilo sa mu využiť ani pokračujúce oslabenie amerického dolára a dôvera investorov v skorý návrat na predchádzajúce pozície sa začínala vytrácať. Po páde na 670 dolárov za trojskú uncu sa však stal žltý kov zaujímavým a okamžite to prinieslo zvýšenú nákupnú aktivitu. Vo štvrtok potom prišli pozitívne ekonomické čísla v podobe prekvapivo prudkému nárastu produktivity práce za prvý kvartál tohto roka. Zlato sa naštartovalo na silný vzostup a ten nepribrzdili ani slabé čísla o zamestnanosti v USA v apríli. Týždeň nakoniec ukončilo so ziskom 1,2 percenta.

Kukurica nestíha
Najväčší týždňový nárast od januára predviedla kukurica. Vzostup jej ceny podporila hlavne predpoveď počasia. Očakávajú sa ďalšie dažde v oblasti amerického stredozápadu, kde sa nachádzajú aj najväčší pestovatelia tejto obilniny. V tomto čase prebieha sadenie novej kukurice a dažde spôsobujú len ďalšie oneskorenia sejby. Pritom sú farmári už aj tak pozadu za svojím plánom, keď doteraz vysadili len zhruba 23 percent očakávanej úrody. V takomto čase býva pritom priemerne vysadená už polovica plánovanej úrody. Ak sa tempo sadenia nezvýši, farmárom sa pravdepodobne nepodarí dodržať odhad amerického ministerstva pre poľnohospodárstvo. Ten očakával tento rok vysadenie najväčšieho množstva kukurice od roku 1944.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 05:37