StoryEditor

Cyklón vystrašil obchodníkov

11.06.2007, 00:00
Búrlivé obchodovanie s ropou sa prenieslo na viaceré trhy. Ropa si kvôli správam z Blízkeho východu polepšila a hneď sa to odrazilo aj v cene benzínu v SR. Vyše 2-percentný nárast zaznamenala aj bavlna, ktorá pokračuje v odraze z dna.

Naopak, nepotešili obilniny. Postupne ustúpili z maxím z predošlého týždňa, keď im nepomohli ani rozširujúce sa sucho v USA, ani predpovede zhoršujúcej sa kvality úrody. Podobne tvrdo dopadol na nos nejeden obchodník s cukrom. Jeho cena znovu padla do dvojročných miním, ktoré tak vystriedali nádejný nárast z predchádzajúceho týždňa.

Zlé správy pre ropu
Divoký týždeň má za sebou ropa. Na trhu sa objavili dve správy z Blízkeho východu a znovu sa potvrdilo, aký citlivý je trh s čiernym zlatom na udalosti v tomto regióne. Prvou správou bol výskyt cyklónu Gonu blízko pobrežia Ománu. Takýto jav je nezvyklý, keďže táto oblasť nepatrí medzi zvyčajné miesta výskytu hurikánov alebo cyklónov. Cyklón Gonu bol preto označovaný za najsilnejší cyklón, aký sa v oblasti Perzského zálivu za posledných šesťdesiat rokov objavil. Hneď v pondelok ropa zareagovala na predpovede meteorológov, že sa cyklón má dostať až do vnútrozemia Ománu prudkým nárastom. Takýto vývoj sa dal čakať, predsa len Omán patrí medzi významných producentov tejto suroviny mimo kartelu OPEC. Arabská krajina je zodpovedná za dennú ťažbu v objeme okolo 600- až 700-tisíc barelov. Aj keď postupne v priebehu týždňa začal cyklón strácať na sile, začal sa otáčať smerom k Hormuzskej úžine. Tento prieliv je významným prepravným bodom, keďže sa cezeň prepraví takmer pätina denne celosvetovo vyťaženej ropy. Druhýkrát sa obchodníci vystrašili po správe o vpáde tureckých vojakov do severného Iraku, keď prenasledovali kurdských ozbrojencov. Hrozba prípadnej eskalácie napätia v tejto oblasti by znamenala ďalší dôvod na posilnenie ropy.

Zlatu sa nedarilo
Veľmi neúspešný týždeň má za sebou zlato. To nedokázalo nadviazať a nasledovať úspešné výkony ropy a v priebehu týždňa postupne strácalo na sile. V posledných dvoch dňoch tak došlo k ďalšej vlne silných výpredajov, ktoré stlačili cenu žltého kovu naspäť do nových miním. Na jednej strane mu nepomohol posilňujúci sa dolár a na strane druhej, ani nové vyhlásenia centrálnych bánk. Viaceré centrálne banky sa vyjadrili, že nebudú nasledovať príklad Európskej centrálnej banky a budú pokračovať vo výpredaji zlata zo svojich depozít. Je preto možné, že na rozdiel od minulého roku sa tento rok možno bankám podarí naplniť maximálnu možnú kvótu päťsto ton. To by ešte viac tlačilo na pokles ceny žltého kovu. Výsledkom bol týždenný pokles takmer o 3,6 percenta.

Bavlnu ohrozuje sucho
Sucho a silný dopyt tlačí prudko nahor cenu bavlny. Bavlna patrí medzi komodity, ktoré môžeme označiť z hľadiska jej vývoja za najviac podhodnotené. V poslednom čase sa však objavilo viacero správ, ktoré by jej mohli pomôcť k výraznejšiemu nárastu. Americkí farmári sa tento rok chystajú nasadiť až o 20 percent menej bavlny ako minulý rok. Kvôli nízkej cene tejto plodiny je pre nich rentabilnejšie orientovať sa na ziskovejšie obilniny, ako sú napríklad kukurica a sója. Okrem toho, juh USA v posledných dňoch trápi extrémne teplé počasie spôsobujúce pomerne silné suchá. Toto sucho zasahuje práve do oblastí štátov Texas a okolia rieky Mississippi, kde sa nachádzajú hlavní pestovatelia bavlny.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. máj 2024 12:45