StoryEditor

Zlato spadlo

14.05.2007, 00:00
Najväčším prekvapením na komoditných trhoch bol pokles ceny zlata. Drahý kov sa oslabil počas uplynulého týždňa o 2,5 percenta a dostal sa na mesačné minimum.

Podobne výrazne si pohoršila kukurica, keď analytikov prekvapilo hlavne zvýšenie tempa osevu za uplynulý týždeň. Výsledkom bol týždenný pokles ceny obilniny o 5,4 percenta.
Zmiešaná ropa
Po predchádzajúcom turbulentnom týždni sa uplynulých päť dní cena ropy upokojila. Na trhu panovala nerozhodnosť, ktorým smerom sa pohnúť. Výsledkom bol len veľmi mierny nárast ceny o 0,7 percenta. Dôvodom zmiešaného obchodovania sú aj správy, ktoré obchodníci dostávajú. Tlakom na posilnenie čierneho zlata sú udalosti v Nigérii, kde sa neustále zvyšuje napätie. Rebeli požadujúci väčší podiel na nerastnom bohatstve krajiny stupňujú svoje útoky na ropnú infraštruktúru.
Zničenie troch ropovodov spôsobilo ďalšie zníženie dodávok z tejto africkej krajiny. Útoky militantov zapríčinili zníženie exportu ropy až o tretinu. Ani nepokoje v Nigérii však nedokázali vytlačiť cenu tejto komodity nahor. Podľa amerického ministerstva pre energetiku totiž jej zásoby v USA znovu prudko vzrástli o 5,6 milióna barelov a momentálne sa nachádzajú vysoko nad dlhodobým priemerom. Pokiaľ sa americkým spracovateľom nepodarí rýchlo zvýšiť svoju výkonnosť, na jednej strane hrozí akútny nedostatok benzínu počas letných mesiacoch, na druhej strane sa zásoby ropy budú ďalej zvyšovať a tlačiť na pokles jej ceny.
Sedemsto ešte nie
Výkon zlata musel byť veľkým sklamaním pre čakateľov na prelomenie magickej úrovne 700 dolárov za trojskú uncu. Namiesto toho sa trh pohol presne opačným smerom a v priebehu minulého týždňa prudko skorigoval nadol. Žltý kov začal strácať dôveru investorov a posilnenie dolára bolo už len posledným klincom do rakvy. Zlato sa tak dostalo na križovatku, ktorá v najbližších dňoch rozhodne o jeho budúcom pohybe. V prípade ďalšieho poklesu by to s najväčšou znamenalo koniec niekoľko mesiacov trvajúceho trendu rastu. Naopak, ak by sa kov rýchlo otriasol z posledného prepadu, mohli by sme sa čoskoro pozrieť na tohtoročné maximá. Pretrvávajúca hrozba inflácie v USA by ho v tom len podporila.
Ohrozená šťava
Už druhý týždeň za sebou rastie cena pomarančovej šťavy. Florida, ktorá je druhým najväčším pestovateľom pomarančov na svete po Brazílii, je, samozrejme, stredobodom pozornosti. Ničivé požiare spôsobili problémy takmer v celom tomto štáte USA a ohrozujú aj úrodu pomarančov. Začiatkom júna sa začína hurikánová sezóna. Meteorológovia predpokladajú aktívnu hurikánovú sezónu, a to by, samozrejme, mohlo znamenať aj výraznú hrozbu pre pestovateľov pomarančov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. máj 2024 12:44