StoryEditor

Ropa WTI klesá, Brent stúpa

28.05.2007, 00:00
Počas uplynulého týždňa sa dve najpopulárnejšie komodity oslabili. Ani americkej rope WTI, ani zlatu, sa počas posledných dní veľmi nedarilo. Rastúce zásoby čierneho zlata a technické problémy stlačili cenu WTI o 1,2 percenta.

Zlato takisto nevydržalo tlak ropy a oslabilo sa o jedno percent. Dvom komoditám sa podarilo zastaviť obdobie dlhšieho poklesu. Bavlna sa odrazila po správach o zvyšovaní dopytu a cukru pomohla správa amerického ministerstva pre poľnohospodárstvo o nižšom tohtoročnom prebytku.
Brent alebo WTI
Cena ropy sa oslabila. Paradoxne sa to týkalo hlavne americkej ľahkej ropy WTI, pokým cena londýnskej ropy Brent sa tento týždeň pozrela do nových deväťmesačných maxím. Rozdiel v cene medzi americkou a londýnskou ropu tak ďalej narastá a znovu silnejú hlasy, ktoré žiadajú stanoviť londýnsku ropu Brent ako hlavné kritérium.
Správy prichádzajúce zo sveta sa totiž mali uplynulý týždeň postarať o nárast ceny. Medzinárodná agentúra pre jadrovú energiu znovu upozornila na hrozbu vývoja jadrovej zbrane zo strany Iránu. Vo svojej správe vyhlásili, že Irán neprestal s obohacovaním uránu a stále neumožňuje prístup zbrojných inšpektorov k jadrovým zariadeniam. USA v reakcii na tento vývoj spustili vojenské cvičenie v Perzskom zálive, čo sa vníma ako ukážka sily a tlaku na Irán. Do tretice sa pridala aj Nigéria, kde ohlásený štrajk pracovníkov štátnej ropnej spoločnosti ďalej znižuje produkciu čierneho zlata v tejto africkej krajine.
Na tieto udalosti však zareagovala len ropa Brent a americká WTI si viac všímala ďalší nárast zásob tejto suroviny. Americké rafinérie hlásia nové technické problémy a výsledkom sú plné zásobníky ropy, ktorú nestačia spracúvať na benzín. Práve plné kapacity v Cushingu, Oklahome sa postarali o pokles ceny americkej WTI za posledné dni.
Zlato smeruje nadol
Ďalšie oslabenie má za sebou aj zlato. Jeho sila sa každým ďalším týždňom vytráca a niekoľkomesačný dlhodobý rast je už minulosťou. Po ďalšom posilnení dolára predviedol žltý kov pád až na dvojmesačné minimum, na ktoré mu pomohla aj klesajúca cena ropy. Závislosť medzi zlatom a dolárom je veľmi silná a potvrdzuje sa aj v posledných týždňoch. Vzácny kov dokázal počas obdobia silného rastu ustáť aj negatívne externé vplyvy v podobe kolísania ceny ropy a posilnenie americkej meny. Keď však stratil svoju silu, každý tlak naň má za následok len jeho ďalšie výpredaje.
Bavlna sa odrazila
Cena bavlny zastavila obdobie dlhšieho poklesu, ktoré v polovice mája stlačilo jej cenu až na 23-mesačné minimum. Potvrdilo sa len to, čo sa už dlhšie očakávalo. Cena bavlny je dlhodobo podhodnotená a keď vezmeme do úvahy inflačné hľadisko, tak je pravdepodobne najlacnejšou komoditou. Keď k tomu zoberieme do úvahy fakt, že americkí farmári sa chystajú nasadiť až o 20 percent menej bavlny ako minulý rok, nárast nie je žiadnym prekvapením. Takisto vysoké ceny bavlny v Indii spôsobujú rastúci dopyt po americkej lacnej bavlne. Od polovice mája tak vzrástla jej cena až o deväť percent.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. máj 2024 11:37