Allianz SDSS
StoryEditor

Júnová spanilá jazda eura a večný (?) rast akcií

30.06.2017, 00:00

Namiesto toho, aby investori lacno kupovali a draho predávali, kupujú draho a držia si palce. Tak nejako znie voľný preklad nedávneho výroku jedného z najznámejších investorov Billa Grossa.  Pri pohľade na vývoj akcií v posledných mesiacoch to naozaj vyzerá, ako keby tie iný smer pohybu ako nahor nepoznali.  Vysoké ceny aktív však vytvárajú riziká a podľa B. Grossa sú najvyššie od krízy v roku 2008.

Jún 2017 bol bohatý na udalosti. Zasadali centrálne banky, voliči volili v Británii aj vo Francúzsku a v južanských štátoch pohli s riešením problémových bánk. ECB sadzby v júni nezvýšila a drží svoju základnú sadzbu na nule, Fed sadzby zvýšil o štvrť percenta do pásma 1,00 – 1,25 percenta p.a.  

Voľby vo Francúzsku dopadli až prekvapivo silným víťazstvom Emmanuela Macrona, keď jeho politické zoskupenie Pochod získalo výraznú parlamentnú väčšinu. O tej môže len snívať britská (ešte stále) premiérka Theresa Mayová. Predčasné voľby, ktoré vyhlásila na začiatok júna, sa skončili pre ňu pohromou. Doterajšia tenká parlamentná väčšina konzervatívcov sa po voľbách mala posilniť, no ona sa rozplynula. To otriaslo pozíciou Mayovej aj jej poradcov a konzervatívcov poslala do menšinovej vlády s podporou severoírskych unionistov. Neočakávaný výsledok volieb uvrhol brexit do ešte väčšieho zmätku.

Trhy však väčšinu júna žili pokojným životom, podobným tomu z predchádzajúcich mesiacov. Kým dobré správy sa pretavili do rastu akcií či dlhopisov, na tie zlé trhy výrazne nereagovali. A ak áno, tak len krátkodobo. Výnosy z dlhopisov klesali, keď im pomáhala klesajúca cena ropy, nízka inflácia a aj ECB. Tá v komuniké zo svojho zasadania nespomenula ukončovanie programu odkupu dlhopisov, ktorý je v platnosti do konca tohto roka.  To si trhy vyložili ako signál, že ukončovanie bude pomalšie a začne sa neskôr v priebehu roka 2018.

Výnimočne sa darilo španielskym a talianskym dlhopisom, keďže obom krajinám sa podarilo posunúť v riešení problémových bánk. Akciové trhy v prvých troch týždňoch mierne rástli. Po voľbách v Británii síce mierne poklesli, ale o pár dní bolo opäť všetko späť v starých koľajach. Cena ropy výrazne klesala celý mesiac, v reakcii na zverejnené rasty zásob. Zlato klesalo tiež, i keď len mierne. Už to pomaly vyzeralo na ďalší nudný mesiac, no posledný júnový týždeň to zmenila rétorika centrálnych bankárov.

Komentáre prezidenta ECB o konci deflačných očakávaní spôsobili otočku na dlhopisových trhoch. Úroky začali rásť, ceny dlhopisov klesať. K tomu sa pridala guvernérka Fedu, ktorá naznačila, že ceny niektorých aktív sú vysoké. Prstom síce na akcie neukázala, ale že o nich je reč, bolo trhom jasné. V spanilej jazde pokračuje euro, ktoré sa zhodnocuje voči väčšine svetových mien. To uberá zo ziskov z akcií v cudzej mene. Napríklad kým americké akciové indexy od začiatku roka narástli od začiatku roka okolo 8 percent, po prepočte na euro z ich zhodnotenia neostalo takmer nič. Tri štvrtiny ziskov ubralo euro aj z japonských akcií.

Hlasov upozorňujúcich na vysoké ceny akcií pribúda a napriek zdaniu rast akcií večný byť nemôže. Či vývoj v závere júna prinesie obrat tohtoročného pokojného a rastového trendu alebo ide len o ďalšiu krátkodobú odchýlku, ukážu najbližšie týždne.

Miro Kotov, portfólio manažér Allianz – Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť, a. s.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. apríl 2024 22:09