StoryEditor

Práva migrantov a utečencov na trvalý pobyt v našej krajine

27.06.2017, 00:00

Každý občan SR má právo na trvalý pobyt, pokiaľ spĺňa všetky podmienky na jeho udelenie. Vieme, že v niektorých situáciách je to celkom problematické a nakoniec to končí  tak, že človek sa stáva bezdomovcom. Za tento stav však nemôžeme súdiť inštitúcie, ktoré za jeho pridelenie zodpovedajú.

Podmienky pre občana SR

Trvalý pobyt definuje miesto bývania, v ktorom sa konkrétny občan zdržuje a býva v danej budove s adresou niekoľko rokov. Väčšinou sa trvalý pobyt získava narodením v mieste bydliska matky a v priebehu rokov si ho každá osoba môže zmeniť podľa slobodného rozhodnutia.

Nahlasuje na príslušnom úrade a ohlasovni. Získať trvalý pobyt môže občan SR v tom istom čase len jeden a tiež na jednom mieste. To sú tie základné a naozaj v stručnosti vysvetlené podmienky pre tých, ktorí majú naše štátne občianstvo. Samozrejme, že celý postup vybavovania pobytu je oveľa zložitejší, čo je pre určitú kontrolu a poriadok aj pochopiteľné.

Ako je to s pobytom pre utečencov?

Ako je to ale v prípade utečencov a migrantov? Majú rovnaké podmienky na získanie trvalého pobytu u nás? Môže sa cudzí človek z inej krajiny, ktorá je charakteristická odlišnou kultúrou zaradiť medzi občanov tohto štátu?

Tu by sme si mohli vysvetliť dva základné pojmy:

  • Utečenec je človek, ktorý prichádza do inej krajiny z obavy o svoje zdravie a ohrozenia života, ktoré mu hrozí v jeho rodnej zemi, má automatické právo na medzinárodnú pomoc a asistenciu;
  • Migrant sa snaží dostať do cudzej krajiny z dôvodu zlepšenia svojej životnej situácie, vzdelania a pod. Môže sa vrátiť do svojej krajiny;

Administratívne je získanie pobytu pre cudzincov rovnaké a v mnohých prípadoch nemajú žiadne problémy ani s asimiláciou. Koniec koncov je to podoba nadobudnutia prechodného pobytu pre občana SR, ktorý sa mimo svojho územia zdržuje viac ako 90 dní. Pri prechodnom pobyte si môžeme pripadať ako migranti, ktorí utekajú za lepšou prácou a podmienkami. V tomto prípade je to migrovanie – pohyb medzi jednotlivými krajmi a mestami.

Cudzinec môže v našej zemi získať trvalý pobyt so všetkými právami klasického občana SR tiež. Rovnaké podmienky pri možnosti zamestnania, zdravotnej starostlivosti, sociálnych vecí a verejného života na regionálnej úrovni.

O pridelení takéhoto pobytu na obdobie 5 rokov rozhoduje policajný útvar a zastupiteľský úrad, spravidla do 90 dní od doručenia žiadosti. O pobyt nemôže požiadať:

  • žiadateľ o azyl
  • držiteľ tolerovaného pobytu z dôvodu nemožného vycestovania

Samozrejme, že aj tu je proces získavania pobytu o niečo viac špecifickejší a po určitej dobe a splnení podmienok sa môže pobyt udeliť na neobmedzený čas.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 02:25