StoryEditor

Podnikáte alebo začínate podnikať a chcete získať náskok pred konkurenciou?

30.05.2017, 00:00

Využite bezplatné poradenstvo poskytované v rámci pripravovaného projektu inovujme.sk, ktorý bol predstavený na výstave elektrotechniky ELOSYS a Medzinárodnom strojárskom veľtrhu. Najväčšie slovenské prehliadky moderných technológií sa konali uplynulý týždeň v Nitre.

Nový národný projekt Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry má za cieľ prispieť k zvýšeniu inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky aj prostredníctvom poradenských služieb pre podnikateľov. Špecializované inovačné a technologické poradenstvo je financované z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Výskum a inovácie. Vďaka projektu vzniknú v nasledujúcich mesiacoch v piatich slovenských mestách regionálne konzultačné centrá. Odborné individuálne poradenstvo bude k dispozícii v Bratislave, Nitre, Banskej Bystrici, Žiline a Košiciach.

​​Inovácia, originalita a nápad sú dôležitou podmienkou úspechu, ale aj prežitia v podnikateľskom sektore. „Základom pre vyššiu inovačnú výkonnosť podnikov je priaznivé pro-inovačné prostredie v spoločnosti a fungujúci inovačný ekosystém. No hlavný potenciál je v samotných podnikateľoch. Projekt inovujme.sk má za cieľ pomôcť podnikateľom naštartovať inovácie a zároveň prispieť k vytvoreniu lepších podmienok v tejto oblasti,“ hovorí Artur Bobovnický, riaditeľ Sekcie inovácií a medzinárodnej spolupráce SIEA.

Konzultačné centrá ponúknu aj verejne prístupné odborné podujatia; diskusné fóra, semináre, inovačné kluby, webináre či workshopy. Súčasťou národného projektu sú aj inovačné aktivity na stredných a vysokých školách. Od nového školského roka budú odborní školitelia – inovátori navštevovať stredné školy vo všetkých regiónoch Slovenska. Pre študentov majú pripravený celodenný inovačný workshop, na ktorom budú môcť rozvíjať kreatívne myslenie a prezentovať svoje nápady.

V expozícii SIEA boli počas veľtrhov prezentované aj projekty prihlásené do súťaže Inovatívny čindummy roka 2016. Výsledky už 10. ročníka súťaže, v ktorej sú udeľované ocenenia ministra hospodárstva SR, boli slávnostne vyhlásené počas prvého dňa veľtrhu. Viacerí účastníci, nielen tí ocenení, mali možnosť prezentovať svoje inovatívne riešenia na samotnom veľtrhu v priestoroch stánku národného projektu inovujme.sk. Návštevníci napríklad mohli sledovať proces  3D tlače alebo si mohli vyskúšať jednoduchý univerzálny tester, ktorý pre strojársku firmu vymyslel študent strednej školy. Účastníkov podujatia zaujal aj univerzálny homokinetický kĺb, ktorý do súťaže prihlásil jeden zo slovenských startupov.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 01:34