StoryEditor

Založenie s.r.o. v roku 2017

24.05.2017, 00:00

Vedeli ste, že novozaložená s.r.o. už neplatí daňovú licenciu? Prečítajte si o založení sro v roku 2017. Na konci článku nájdete zľavový kupón na zalozenie sro od SroOnline.sk.

Zrušenie daňovej licencie

„Novozaložené spoločnosti s ručením obmedzeným (s.r.o.) neplatia daňovú licenciu už v roku 2017. Ostatné spoločnosti, ktoré vznikli pred rokom 2017, budú poslednýkrát platiť daňovú licenciu v roku 2018 za zdaňovacie obdobie roku 2017. Nová s.r.o. takto ušetrí aspoň 480 eur ročne, čo je suma minimálnej výšky daňovej licencie. Ak by sa staršia eseročka chcela vyhnúť plateniu daňovej licencie, musela by byť vykonaná likvidacia sro. Toto zrušenie daňovej licencie bolo schválené parlamentom v novembri 2016.“, hovorí Tomáš Hôra, advokát spolupracujúci s portálom SroOnline.sk.

Prečo novozaložené s.r.o. neplatia daňovú licenciu a tie staršie áno?

Pri daňových licenciách platí výnimka, podľa ktorej ju firma neplatí v zdaňovacom období svojho vzniku. Všetky spoločnosti založené v roku 2017 neplatia v dôsledku tejto výnimky daňovú licenciu už za rok 2017. Pre ostatné spoločnosti, bez ohľadu na rok svojho vzniku, budú daňové licencie zrušené až o rok neskôr.

Založenie s.r.o. aj bez 5000 eur

Ďalšou dobrou správou je, že na založenie sro nepotrebujete vkladať 5000 eur do banky. Minimálne základné imanie pre sro je síce stále 5000 eur, avšak nemusíte ho vkladať na účet do banky. Postačuje aj osobitné písomné vyhlásenie správcu vkladov. Táto zmena platí už od januára 2016, ale ešte stále je veľa zakladateľov, ktorí zbytočne vkladajú základné imanie na účet do banky aj dnes.

Sro platí nižšie odvody a dane ako dobre zarábajúci živnostník

Známou výhodou eseročiek je všeobecne nižšie odvodové zaťaženie v porovnaní so živnostníkom. Živnostník platí minimálny odvod do Sociálnej poisťovne v sume 146,35 eur mesačne. Pri sro je možné odvody legálnou cestou optimalizovať tak, že do Sociálnej poisťovne neplatíte žiadne odvody.

Súčasťou prijatej novely zákona o dani z príjmov je aj zníženie sazdby dane právnických osôb (vrátane s.r.o.) z 22% na 21%. Dobre zarábajúci živnostník platí dve sazby dane, 19% a 25% v závislosti od výšky svojho príjmu.

Kde zriadiť sídlo firmy?

Súčasťou postupu pri zakladaní sro je aj vyriešenie sídla firmy. Môžete si prenajať vlastnú kanceláriu alebo objednať virtuálne sídlo firmy.  Výhodou virtuálneho sídla je niekoľkonásobne nižšia cena ako pri prenájme vlastnej kancelárie. Navyše virtuálne sídla sú väčšinou na lukratívnych adresách v centre mesta, alebo v obchodných centrách. Získate tak prestížnu adresu za minimálne náklady. Napríklad virtuálne sídlo firmy v Bratislave alebo Košiciach viete mať už za 20 eur mesačne.

Zľavový kupón v hodnote 20 eur na založenie sro cez SroOnline.sk

Na portáli SroOnline.sk zadajte pri objednávke Kompletného založenia s.r.o. toto číslo kupónu: 2017sro. Kompletné založenie sro bez vkladu 5000 eur vás bude stáť po zľave iba 239 eur (vrátane súdneho poplatku a voľných živností). Kupón platí do 31.7.2017.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 14:34