StoryEditor

Ako predísť krádežiam v bytových domoch

15.05.2017, 00:00
Krádežiam vo vašom bytovom dome sa dá predísť. Prečítajte si, čomu sa treba vyhnúť a aké zásady treba naopak dodržiavať.

Hovorí Rudolf Bárta, konateľ poprednej bezpečnostnej firmy SECURITON „Krádeže v rezidenčných garážach, pivniciach a dokonca aj v samotných bytoch sú stále aktuálnejšou témou. Hlavným problémom pri bytových domoch je to, že jeho obyvatelia nevenujú dostatočnú pozornosť zabezpečovaniu spoločných priestorov. Tým, že nejde o ich súkromný majetok, nemajú pocit, že sa ich to týka a priamo ohrozuje. Pritom, ak sa zlodej dostane do spoločných priestorov, je vysoko pravdepodobné, že sa bude pokúšať vlámať aj do samotných bytov. Keby ľudia dodržiavali niekoľko základných zásad, mnohým krádežiam by sa dalo bez problémov predísť.“

  1. Nevpúšťať do bytového domu cudzích ľudí

Do bytového domu nevpúšťajte žiadne cudzie návštevy, sťahovacie firmy, údržbárov ani kuriérov. Zlodeji radi využívajú toto maskovanie s cieľom znížiť podozrenie u obyvateľov bytového domu. Rovnako nereagujte na náhodné zvonenia na zvončekoch, ani v prípade, že vám nadiktujú osobné údaje vášho suseda alebo využijú inú, akokoľvek presvedčivú výhovorku. Zlodeji dokážu byť skutočne vynaliezaví. Každý by sa mal zapodievať len tou návštevou, ktorá prišla priamo za ním.

  1. Zabezpečiť vstupy do bytového domu pred neoprávneným vniknutím

V dnešnej dobe sa na tento účel často využívajú len lacné náhrady skutočných bezpečnostných riešení. Či už sú to atrapy bezpečnostných kamier alebo nálepky s oznamom, že je objekt chránený bezpečnostnou firmou, či kamerovým systémom. Väčšina narušiteľov sú osoby na okraji spoločnosti, narkomani alebo bezdomovci, ktorí nemajú čo stratiť a takéto pseudoriešenia ich rozhodne neodradia.

Ďalšou, síce o niečo sofistikovanejšou, no stále nepostačujúcou  možnosťou sú bezpečnostné kamery s nahrávaním. Tie totiž slúžia len na spätné dohľadanie páchateľa a to tiež len v  ideálnom prípade, keďže páchateľovi stačí nasadiť si obyčajnú kapucňu alebo kuklu a na záznamoch ho nemožno rozpoznať. Ak sa to aj podarí, väčšinou je i tak náhrada škody v prípade dolapenia nulová. Prioritou pre obyvateľov bytovky by malo byť v prvom rade zabrániť krádežiam a týmito spôsobmi to dosiahnuť nemožno.

Skutočne funkčným riešením je vzdialený videomonitoring. Funguje na princípe preverovania alarmových signálov operátormi na vzdialenom operačnom stredisku. Za alarmové stavy sú považované napríklad:

  • Násilné otvorenie vchodových dverí
  • Zle privreté vchodové dvere (napr. otvorené dlhšie ako 60 sekúnd)
  • Nezatvorenie garážovej brány
  • Iný technický signál (napr. rozbitie skla)

Pri vyvolaní alarmu si operátori na vzdialenom operačnom stredisku SECURITON okamžite spätne prezrú kamerové záznamy a v prípade podozrivého pohybu  k objektu vyšlú zásahové vozidlá, ktorých posádky narušiteľov zastavia.

  1. Vyčkať do úplného zatvorenia garážovej brány

Garážové brány v obytných domoch sú len málokedy nastavené tak, že sa po prejdení vozidla okamžite zatvoria a obyvatelia bytovky majú len výnimočne trpezlivosť vyčkať na mieste až do jej úplného zatvorenia. Práve takýmto spôsobom sa často dostanú neoprávnené osoby do objektu. Dokazuje to aj fakt, že  vykrádanie áut resp. krádeže samotných áut z rezidenčných garáží sú jednými z najčastejších krádeží vôbec.

  1. Okamžite nahlásiť stratu kľúčov (čipov) od spoločných priestorov

Rovnako ako by ste si po strate kľúčov od bytu okamžite menili zámky, mali by ste tak urobiť aj v prípade, ak stratíte kľúče od vchodových dverí bytovky.

Tipy ako zabezpečiť samotný byt, dom alebo firmu nájdete v tomto článku.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 07:19