StoryEditor

3 spôsoby, ako zlepšiť svoju emocionálnu inteligenciu

16.05.2017, 09:00

Veľmi veľa ľudí si myslí, že IQ je kľúčom k úspechu. Pokiaľ sa však zamyslíme, bez dobrej emocionálnej stránky nie sme schopní reagovať adekvátne, aj keď je naša inteligencia na vysokej úrovni. Mnohí z vás sa o tom určite už neraz presvedčili pri kontakte s ľuďmi, ktorí majú vysoké postavenie, široké spektrum vedomostí, no ich emocionálna inteligencia (EQ) je na bode mrazu.

EQ je schopnosť uvedomiť si, regulovať a vyjadrovať svoje emócie. EQ však zahŕňa aj schopnosť byť si vedomý pocitov druhých a podľa toho reagovať. Emócie a inteligencia musia byť v dokonalej harmónii, ktorá dosahuje presnosť laboratórnych váh. Môžeme sa považovať za veľmi praktické a logicky mysliace bytosti, no faktom ostáva, že sme všetci do jedného emocionálne bytosti.

shutterstock.com

​​To, ako sa človek cíti a akým spôsobom sa mu darí dosiahnuť úspech nezávisí len od bohatstva, dobre vykonanej liposukcie a titulu, vo veľkej miere je nutné rozvíjať aj svoju emocionálnu inteligenciu. Ak ste si nie istý, či aj tá vaša funguje správne, predstavíme vám niekoľko spôsobov, ktoré vám môžu pomôcť.

  1. Zlepšite kvalitu svojho spánku

Všetci veľmi dobre vieme, aký je spánok pre naše zdravie a celkové pohodlie dôležitý. Jeho nedostatok ovplyvňuje aj našu sústredenosť a celkové emócie, ktoré prejavujeme voči druhým počas celého dňa. Tiež sa nám na základe toho nemusí dobre dariť rozpoznávať emócie tých druhých, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť, že môžeme reagovať neadekvátne. Zabezpečte si moderné taštičkové matrace, ktoré sa počas vášho spánku postarajú o ten najväčší komfort.

  1. Začnite meditovať

Na to, aby ste sa dostali do pokojného stavu a vytrénovali si svoju myseľ, nepotrebujete byť znalcom najrozličnejších meditačných techník. Na jednoduchú meditáciu vám niekedy postačí 5 až 10 minút ticha a hlbokého dýchania. Obklopte sa jednoduchými a čistými  líniami krištáľových váz a ponorte sa do sveta pokoja a harmónie. Odpočinutá myseľ je najlepším spôsobom, ktorý vám pomôže pochopiť druhých.

  1. Snažte sa vhodne reagovať na potreby druhých ľudí

Emocionálne inteligentný človek musí mať v sebe zabudovaný inštinkt a vedieť ho vhodne aj využívať. Znamená to, že sa vie vcítiť do pozície druhých ľudí a adekvátne k tomu s nimi aj komunikovať. Takéto vlastnosti sa zídu ľuďom pri dôležitej správe budov, manažérom a všetkým, ktorí denne využívajú sociálnu interakciu. Ak ňou budete pôsobiť na druhých aj vy, určite to nebude na škodu.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 02:50