Whiskey so skutočným charakterom. Taká je Tullamore D.E.W.

Whiskey so skutočným charakterom. Taká je Tullamore D.E.W.

D.E.W. Tieto tri písmená poznajú nielen tí, ktorí si obľúbili whiskey z írskeho mestečka Tullamore. Mnohí však netušia, čo znamenajú. Sú iniciálkami zakladateľa tejto, asi najpopulárnejšej írskej whiskey, Daniela E. Williamsa. Človeka, ktorý sa vypracoval od pracovníka v stajni, až na majiteľa spoločnosti. V liehovare pracoval takmer 60 rokov.

Daniel E. Williams bol nielen priebojný, podnikavý a odvážny muž, ale aj veľký inovátor. V tullamorskej pálenici vôbec ako prvý zaviedol elektrinu a začal používať automobily na distribúciu whiskey. Nebol však jej zakladateľom, tú založil v roku 1829 Michael Molloy. Po jeho smrti sa podnik dostal do rúk jeho synovca Bernarda Dalyho a neskôr jeho syna, kapitána Bernarda Dalyho. Ten sa však väčšinou venoval svojim športovým záľubám, a preto chod pálenice zveril do rúk Danielovi E. Williamsovi, ktorý v nej pracoval už od svojich 15 rokov. Práve počas jeho vedenia dosiahla pálenica Tullamore najväčší rozmach.

Vnuk D. E. Williamsa, Desmond Williams uviedol v roku 1947 na trh prvú triple blend whiskey v Írsku, dnes známu Tullamore D.E.W. Original. V roku 1954 však pálenicu pre mnohé problémy (prohibícia, anglo-írska obchodná vojna a vysoké dane) zatvorili. V roku 2010 značku kúpila spoločnosť William Grant & Sons a jej výrobu postupne opäť vrátila do Tullamore, kde okrem výrobne postavila aj veľkolepé zákaznícke centrum.

Tullamore D.E.W. Original patrí medzi najpredávanejšie whisky na slovenskom trhu. Známa a obľúbená je vďaka svojej jemnosti a komplexnosti. Unikátnu jemnosť zaručuje trojitá destilácia a následné zrenie v sudoch po bourbone, whisky a sherry, minimálne po dobu troch rokov. Svoju jedinečnú komplexnosť získava vďaka zmiešaniu všetkých troch druhov írskej whiskey (pot still, grain, malt).

​Základná „tullamorka“ má aj ďalšie „sestry“ v produktovej rade značky. Ide o Tullamore D.E.W. s označením veku 12 rokov, ktorá je zmesou trikrát destilovaných írskych whiskey zrejúcich minimálne 12 rokov v sudoch po bourbone, whisky cask a Oloroso sherry. Vyznačuje sa ľahkou chuťou s jemnými tónmi korenia, medu, sladu a troškou sherry. Medzi novinky tejto značky patrí Tullamore D.E.W. Cider Cask Finished, ktorá sa vyrába len v čase zberu jabĺk, pretože dozrieva v dubových sudoch po cideri. Jedinou, bežne dostupnou single malt tejto značky je Tullamore D.E.W. 14-ročná, ktorá nahradila svoju 10-ročnú predchodkyňu. Ide o krásnu ovocnú a veľmi jemnú sladkastú whiskey, ktorú charakterizujú najmä jablká, sladké citrusy a ľahký dotyk tropického ovocia. Toto všetko je napokon zabalené do vanilkového dubu. Ide o skutočne vydarené dielo, ktoré je dieťaťom svetoznámych odborníkov na whisky, malt mastera Briana Kinsmana a Johna Quinna. Dozrieva v štyroch typoch sudov. Nielen sudy po Madeire, sherry a portskom dodávajú tejto whiskey komplexnosť, vyniká v nej harmónia medzi chuťou typickou pre whiskey zrejúcou v americkom dube a bohatou chuťou whiskey zrejúcej v európskom dube. Zároveň obsahuje viac alkoholu, až 41,3 %.

(pr)

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk.