StoryEditor

Šetrite efektívne. Toto sú moderné spôsoby, ako si znížiť faktúru za energie

27.04.2017, 00:00
Nové technológie vám pomôžu so svietením, kúrením aj ohrevom vody.

LED žiarovky – štandard modernej domácnosti  

Ako dlho vám vydržala posledná žiarovka? Ak by sme si mali tipnúť, bol to necelý rok. Klasická 40W žiarovka má totiž životnosť len 1000 hodín, čo je pri bežnom svietení (3 hodiny denne) menej ako 11 mesiacov. Potom príde opäť cesta do elektra, výmena a nakoniec vyšší účet za elektrinu. Aby vlákno v žiarovke svietilo, musí sa zahriať – preto sa žiarovky po chvíli nemôžeme dotknúť. Zahrievanie si vyžaduje veľký elektrický výkon a tenký kov časom úplne roztaví.

Moderné LED žiarovky fungujú na inom princípe. Svetlo vzniká pri prechode elektrického prúdu vo vnútri diódy, ktorých je v žiarovke hneď niekoľko. Povrch zostáva studený a svetla je stále dostatok.

Skutočnou výhodou LED svietenia je však úspora energie. Na rovnakú svietivosť spotrebuje taká žiarovka desatinu výkonu, čiže namiesto 40W jej stačia len 4W.

Nová generácia LED žiaroviek – v čom sú iné?

Pri rozhodovaní o kúpe LED žiaroviek zvážte, po akom type siahnete. Lacnejšie modely môžu vydržať menej alebo svietiť slabšie a návratnosť investície sa zvýši. Ak LEDky, tak stavte na odborníkmi odporúčanú najnovšiu generáciu LED žiaroviek. Prečítajte si o patentovanej kryštálovej technológii LED od SSE, ktorá rozptýli svetlo v uhle 360 stupňov a zabezpečí tak dokonalé osvetlenie miestnosti. Keď vymeníte všetky žiarovky za moderné, môžete tak ušetriť až 90% celkového účtu za elektrinu. Návratnosť investície pre celú domácnosť je podľa Stredoslovenskej energetiky iba 9 mesiacov a šetrné LEDky si môžete užívať celých 40 000 hodín, teda približne 35 rokov!

Zbierajte slnečnú energiu

Naozaj sa inštalácia technológii využívajúcich obnoviteľné zdroje na Slovensku oplatí? Odborníci sa dnes už jednohlasne zhodujú – určite áno. Vďaka  „zelenej energii“ prichádzajú reálne úspory, pomocnú roku podávate nielen životnému prostrediu, ale aj vlastnej peňaženke. Vďaka technológiám môžete slnečné energiu zachytiť a jednoducho  premeniť na teplo alebo na elektrinu.

Slnečné kolektory slúžia výlučne na ohrev vody. Zachytia žiarenie zo Slnka a efektívne ho premenia na teplo. Tým zohrejú vodu v zásobníku, ktorá potom sama bez použitia čerpadla cirkuluje po domácnosti. Fyzikálne zákony nepustia – zahriate teleso odovzdá teplo chladnejšiemu a znova sa zahreje na slnku.  A čo v zime? Kolektory vyrábajú teplo dokonca aj pri teplotách pod nulou. Kľúčovým momentom výkonnosti je však správna orientácia plochy kolektorov už pri inštalácii, preto stavte na spoluprácu so skúsenými odborníkmi.  

Na prvý pohľad takmer nerozpoznateľné od solárnych článkov sú fotovoltické zariadenia. V skutočnosti sú však celkom iné. Dokážu zohriať vodu pre niekoľko osôb  alebo vyrobiť sebestačnú elektrinu. Samozrejme, Slnko svieti cez deň, keď ste v práci a vy si potrebujete svietiť až večer. Preto v projekte Zelená domácnostiam môžete získať finančnú podporu aj na batériu, ktorá vám tento rozdiel pomôže prekonať. Cez deň ju nabijete, večer ju používate.

Solárne systémy majú životnosť 20 rokov, takže sa o náklady na kúrenie, svietenie alebo príjemnú horúcu sprchu nebudete musieť strachovať poriadne dlho!

Využívajte tepelnú energiu

Tepelné čerpadlá  dokážu premieňať energiu z vody, zeme, vzduchu aj odpadov na vykurovanie vášho domu. Táto technológia efektívnou premenou usporí až tri štvrtiny energie na vykurovanie. Bonusom je, že v horúcich letách poslúži ako klimatizácia. Najvyššiu účinnosť dosahujú tepelné čerpadlá v novostavbách a modernizovaných domoch, preto s ich umiestnením počítajte už pri príprave projektovej dokumentácie vášho domu.

Vďaka dotácii od štátu až do výšky 3 700 € na inštaláciu energetických zariadení môžete bývať moderne, šetrne a environmentálne aj vy. Navyše aj komfortne, ak využijete komplexné profesionálne zabezpečenie celého procesu od spoločnosti Stredoslovenská energetika.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 05:26