shutterstock.com
StoryEditor

Najväčšie chyby, ktorých sa dopúšťame pri zabezpečovaní nehnuteľností

19.04.2017, 00:00
Vykradnutiu vašej nehnuteľnosti sa dá predísť. Prečítajte si, čomu sa treba vyhnúť a aké zásady treba naopak dodržiavať.

Podľa policajných štatistík bolo v roku 2016 na Slovensku spáchaných viac ako 27 000 majetkových trestných činov. Keby sa však ľudia nedopúšťali banálnych chýb, mnohým z nich by sa dalo bez problémov predísť. V tomto článku sa budeme venovať chybám, ktoré stoja za mnohými prípadmi vykradnutých nehnuteľností.

  1. Nevymenená zámková vložka

Hovorí Rudolf Bárta, konateľ poprednej bezpečnostnej firmy SECURITON: „Častokrát nás s požiadavkou o zabezpečenie oslovujú ľudia, ktorí sa stali obeťou vykradnutia a sú prekvapení, ako ľahko sa k nim zlodeji aj napriek kvalitným bezpečnostným dverám dostali. Po krátkej komunikácii sa v mnohých prípadoch dozvedáme, že po nasťahovaní do domu ani nevymenili zámkovú vložku. Rovnako v prípade rekonštrukcií, kedy sú kľúče bežne požičiavané tretím osobám, ktoré si môžu kedykoľvek za pár eur nechať vyrobiť kópiu.“

Kľúče od nehnuteľnosti tak môže vlastniť X ďalších ľudí, od pôvodných majiteľov, cez remeselníkov a sťahovaciu firmu až po realitnú agentúru. Niet divu, že sa môžu dostať aj do nesprávnych rúk. Bez bezpečnostného systému nemáte šancu zistiť, kto a kedy sa vo vašom byte či dome pohyboval.

  1. Kľúče od áut si nechávam pri vchode

„Pri odchode na dovolenku si množstvo ľudí necháva kľúče od áut v košíkoch pri vchodových dverách. Boli prípady, kedy sa zlodej vlámal do domu, naložil kufor cennosťami a odviezol ich v majiteľovom aute.“ prezradil pán Bárta.  

Mnohí ľudia, ktorých byt alebo dom je chránený bezpečnostným systémom, sa domnievajú, že je ich majetok 100% zabezpečený a nemusia nič viac riešiť. No pravdou je, že žiadnym bežne dostupným bezpečnostným riešením neznemožníte zlodejovi samotné vlámanie. Úlohou bezpečnostnej technológie je zlodeja odplašiť, resp. skrátiť jeho čas strávený v objekte, aby napáchal čo možno najmenšiu škodu. Preto by ste mu svojim správaním nemali uľahčovať prácu. Našim odporúčaním je kľúče od áut a nehnuteľností skrývať na miestach, kde by to zlodej najmenej čakal.

  1. Napojenie na pult centrálnej ochrany nepotrebujem

„Počas nášho dlhoročného pôsobenia sme sa stretli s množstvom rôznych dôvodov, pre ktoré ľudia nepovažujú napojenie na pult centrálnej ochrany za potrebné. Či už to bol strážny pes, kvalitné bezpečnostné dvere, pozorní susedia alebo bezpečnostný systém s mobilným SMS upozornením. No bohužiaľ sa aj veľmi často stretávame s prípadmi, kedy nás oslovili s požiadavkou o napojenie na PCO ľudia, ktorí sa spoliehali na vyššie spomínané bezpečnostné opatrenia, no napriek tomu boli vykradnutí.“ hovorí konateľ spoločnosti SECURITON.

Pokiaľ ide o strážneho psa, ten určite spĺňa svoju úlohu, tým že zlodeja odplaší alebo na neho aspoň brechotom upozorní. No pokiaľ je zlodej pevne rozhodnutý, že váš dom bude jeho najbližším cieľom, žiadny pes ho od toho neodradí. Akokoľvek vychovaný pes je stále len psom a ponúknutému jedlu len veľmi ťažko odolá. Zlodejovi preto stačí prehodiť cez plot otrávený kus mäsa, vyčkať pár minút a následne nerušene vojsť do objektu. 

Bezpečnostné dvere sú síce veľkou prekážkou, no zlodej „profesionál“ ich prekoná. Okrem toho existuje viacero ďalších spôsobov, kade sa môže zlodej dostať do objektu, a dvere môžu zostať úplne bez poškodenia.

Najčastejším argumentom býva, že ľudom stačí bezpečnostný systém s SMS upozornením. No čo urobíte, ak ste práve odcestovaní, resp. správu si na mobile nájdete o hodinu, o dve? Ste v kine, na obchodnom stretnutí alebo sa vám len vybil mobil. Zlodej vám medzitým vykradne dom a vy o narušení ani len neviete. Okrem toho, aj keby ste správu dostali, čo urobíte? Budete riskovať zdravie vás alebo vašej rodiny a kontrolovať objekt na vlastnú päsť? Volať políciu tiež nemusí pomôcť. Polícia nemá povinnosť kontrolovať objekt len na základe technického signálu. V prípade falošného poplachu môžete dokonca dostať pokutu za neopodstatnený výjazd policajnej hliadky.

Keď máte objekt napojený na pult centrálnej ochrany, monitorovanie objektu so všetkým čo k tomu patrí vám zabezpečia operátori bezpečnostnej služby. V prípade alarmu sa okamžite k objektu vysiela zásahové vozidlo. Súčasne operátori telefonicky vyrozumievajú kontaktné osoby. V prípade, že išlo o falošný poplach, sa zásahové vozidlo odvolá a klient nič neplatí. 

Ako napojenie na pult centrálnej ochrany funguje a aké výhody v porovnaní s ostatnými formami zabezpečenia poskytuje sa dozviete aj v nasledovnom videu.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 16:21