StoryEditor

Úkryt v ZOO – podľa skutočnej udalosti

28.03.2017, 00:00
Urobili čo mali, aby zachránili, čo mohli

Až za mrežami boli konečne v bezpečí. Druhá svetová vojna ponúka mnoho podobne paradoxných príbehov, ako je ten o utečencoch z varšavského geta, ktorí našli útočisko vo výbehoch tamojšej zoologickej záhrady. Šialený a nebezpečný plán sa zrodil v hlave manželky jej riaditeľa. Výsledkom bolo viac ako 300 zachránených ľudských životov. Úkryt v ZOO, dráma podľa skutočnej udalosti v hlavnej úlohe s Jessicou Chastain (držiteľka Zlatého glóbusu), sa z veľkej časti natáčala v Českej republike. Aj preto v nej diváci objavia mnoho známych tvárí...

​Antonina Zabinská (Jessica Chastain) miluje prácu v zoologickej  záhrade vo Varšave, riadenej jej manželom. So zvieratami si rozumie a nemá strach vojsť do výbehu medzi podráždené slony. Je to vlastne ona, ktorá svojou rozhodnosťou  a energickosťou celú zoologickú záhradu vedie.

​Ani ona však nie je schopná čeliť dobe, ktorá prichádza.. Keď 1. septembra 1939 napadne Nemecko Poľsko, bombardovanie a ostreľovanie mesta zničí za niekoľko sekúnd všetko, čo manželia Zabinskí roky budovali. Zo záhrady bez zvierat sa stane skladisko nemeckých zbraní. Svoje odborné znalosti Antonina a jej muž Jan (Johan Heldenbergh) využívajú len k chovu prasiat. Tu sa zrodí ich odvážny plán. Jan pravidelne jazdí nákladným autom pre zbytky, ktoré vyprodukujú obyvatelia varšavského geta aby nimi nakŕmili prasatá. Ale späť neodváža len zvyšky jedla, ale tiež ľudí, ktorých potom ukrýva v pivničných priestoroch pod záhradou. Riskantná operácia je o to zložitejšia, keď okolo záhrady neustále krúži nacistický pohlavár Lutz Heck (Daniel Brühl), prominentný zoológ, ktorý má pre Antoninu nielen profesionálnu slabosť.

Dráma Úkryt v ZOO sa Vám predvedie v kinách už od 30. marca.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 17:13