StoryEditor

Ako trávime voľný čas?

23.03.2017, 23:00

Ako trávia Slováci svoj voľný čas? Čo je populárne? Ako sme na tom v porovnaní so zahraničím a čo prinesie budúcnosť?

Keď marketingová agentúra TNS v minulom roku zisťovala aký vzťah majú Slováci k nákupným centrám, tak zistila, že viac než tretina Slovákov považuje nakupovanie za svoju obľúbenú voľnočasovú aktivitu. Čo nie je až tak prekvapujúce je to, že medzi nimi prevažujú ženy a mladí ľudia do tridsať rokov, z veľkej časti študenti.

Z rôznych ankiet a prieskumov vyplýva, že nákupné centrá v posledných rokoch patria medzi tie miesta, kde Slováci najčastejšie trávia svoje voľné chvíle. Paradoxne, napriek svojmu označeniu ako nákupné, sem Slováci nechodia primárne nakupovať.

Častejšie než do obchodov s oblečením chodia ľudia do kín, do reštaurácii či kaviarní. Do nákupných centier nechodia pritom len jednotlivci či dvojice, ale dokonca aj celé rodiny. Zaujímavé je, že ďalšia obľúbená voľnočasová aktivita nielen Slovákov je oveľa menej spoločenská. Sú to online hry.

Ako veľmi sú online hry populárne? Zo štyri roky starej štúdie vyplynulo, že ich hrá približne 700 miliónov ľudí, čo je skoro každý jedenásty človek na našej planéte. Alebo, inak povedané, približne každý siedmy človek starší ako osemnásť rokov. A to pritom ešte časť sveta nemá prístup k internetu.

Online hry sú však široký pojem. Keď hovoríme o voľnom čase, môžeme v nich nájsť analógiu s nákupnými centrami. Ani sem nechodia ľudia len za nákupmi. Podobne si tak ľudia vyberajú aj z rozličných druhov online hier. Pod online hrami si už dnes nepredstavujeme len jednoduché flashovky ako kedysi.

Čoraz viac a viac Slovákov vo voľnom čase vyhľadáva slovenské online kasína a kasínové hry. Popularite sa ďalej vo veľkej miere teší aj internetový poker a multiplayerové hry ako napríklad World of Warcraft alebo Final Fantasy.

Online hranie sa pre čoraz viac hráčov stáva nielen zábavou, ale aj životným štýlom a zdrojom obživy. Zároveň však táto skupina ľudí odporuje modernej predstave trávenia voľného času, ktorá je spojená s aktivitou a pohybom. Voľný čas je tu totiž spätý s pasivitou.

Čo sa foriem trávenia voľného času Slovákov týka, tak sa dá povedať, že kopírujeme trend v rámci starého kontinentu a inak tomu nebude zrejme ani v budúcnosti. Kým ešte pred desiatimi či pätnástimi rokmi znamenal voľný čas fyzickú aktivitu, nasledujúce roky budú zrejme patriť čoraz viac pasívnejším aktivitám.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 05:08