StoryEditor

Výhody Cypru pre slovenských podnikateľov

16.03.2017, 23:00

Spoločnosť CompanyMaster Consulting s.r.o. je súčasťou skupiny CompanyMaster poskytujúcej korporátne služby v siedmych jurisdikciách v rámci Európy aj mimo nej. Takéto široké portfólio nám umožňuje nastaviť optimálne podmienky pre podnikanie v akejkoľvek oblasti. Našim klientom zabezpečujeme rôzne typy obchodných spoločností v závislosti od toho, či preferujú obchodovanie v rámci EÚ alebo mimo nej, či potrebujú legálne daňové plánovanie alebo ochranu majetku, duševného vlastníctva či súkromia.

Uvedené inštitúty dobre upravuje najmä anglosaské právo, v ktorom sa za stáročia vyvinuli veľmi účinné nástroje práve na ochranu súkromného majetku. Anglosaské právo sa zachovalo aj na Cypre, ktorý je s daňou z príjmu právnických osôb vo výške 12,5%, jednoduchou DPH registráciou a stabilným právnym prostredím ideálnou jurisdikciou pre dlhodobé podnikanie. Vďaka zmluvám o zamedzení dvojitého zdanenia uzatvoreným s takmer sto štátmi celého sveta a nulovou zrážkovou daňou zo zaplatených obchodných faktúr, je možné využiť Cyprus ako ideálny medzičlánok medzi Európskou úniou a tretími krajinami.

Obchodné transakcie, ako aj fakturácia zo Slovenska alebo na Slovensko je jednoduchá a je vykazovaná v rámci VIES, rovnako ako finančné toky medzi Cyprom a inými štátmi a oblasťami a to najmä Čínou, SAE, Ruskom a Karibikom sú bezproblémové. Okrem nízkej dani z príjmu právnických osôb je aj rada ďalších príjmov oslobodená od dane, ako napr. príjmy z patentov, ochranných známok, licenčných poplatkov a tiež dividendy. Pasívne príjmy a príjmy zahraničnej stále prevádzkarne sú takisto oslobodené od dane a navyše obchodné spoločnosti môžu vydávať cenné papiere, ktorých predaj nepodlieha dani. Cyperská republika nastavila svoju legislatívu tak, aby vytvorila čo najvýhodnejšie podnikateľské prostredie nezaťažené byrokraciou a nespomalené rôznymi exportnými zákazmi.

Obchodné spoločnosti môžu samozrejme bez problémov zakladať dcérske spoločnosti alebo organizačné zložky v ktoromkoľvek štáte EÚ. Nezanedbateľným prínosom je inštitút „nominees“ – teda dosadení akcionári alebo riaditelia firmy, ktorí sú jedinými osobami zapísanými v obchodnom registri. Svoju funkciu však vykonávajú na základe zmluvy so skutočným majiteľom, preto sa netreba báť, že by zneužili svoje postavenie (nemôžu sa odchýliť od príkazov majiteľa). Obľúbeným nástrojom na ochranu majetku sú trusty: ich nevýhodou sú vyššie náklady pri založení, no ponúkajú v súčasnosti najvyšší možný štandard zabezpečenia dispozície s majetkom.

Majetok prevedený na trust nie je postihnuteľný exekúciou ani žiadnymi správnymi rozhodnutiami a nepodlieha dedeniu (dokonca je možné vylúčiť neopomenuteľných dedičov). O jeho použití rozhoduje výlučne skutočný majiteľ, hoci vo verejnom registri bude zapísané iba meno jeho správcu.

Skupina CompanyMaster za štyri roky svojho pôsobenia založila množstvo obchodných spoločností v rámci EÚ, ako aj mimo nej, zabezpečila prevody obchodných podielov a iných zmien v obchodnom registri. Okrem zakladania, správy a predaja firiem na Slovensku, v Čechách, Maďarsku, na Cypre, Rumunsku, Veľkej Británii a Sv. Vincente a Grenadínach sa zaoberá zlučovaním spoločností ako aj cezhraničnými fúziami. Poskytuje komplexné účtovné služby, asistenčné služby pri otváraní podnikateľských aj osobných bankových účtov, registračné sídla a aj službu virtuálnych kancelárii v horeuvedených krajinách.

www.companymaster.sk

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
23. apríl 2024 20:33