StoryEditor

Aplikácia od QBSW premení umenie na zábavu

06.03.2017, 23:00
Mobilné aplikácie nás zabávajú, vypĺňajú voľný čas, ale aj vzdelávajú. Príkladom je aj apka Nedbalka, ktorú realizoval tím softvérového domu QBSW.

Moderné umenie podané sviežim spôsobom

Galéria Nedbalka ponúka svojim návštevníkom slovenské moderné umenie. Každého, kto do nej vstúpi, ako prvé ohúri interiér. Atypické kruhové riešenie dodáva vystaveným dielam nádych jedinečnosti. Vďaka kruhovému riešeniu prúdi do budovy množstvo svetla a návštevníci môžu získať zaujímavý fotografický úlovok.

Galéria nevyniká iba svojím interiérom, ale aj polohou. Nachádza sa na jednej z najstarších ulíc v centre hlavného mesta. Na vybudovanie galérie stačilo nadšencom umenia dva roky. Jedným zo spoluzakladateľov je Peter Paško, ktorý pred 24 rokmi stál pri zakladaní firmy ESET. Zo slovenského projektu sa im podarilo urobiť medzinárodne uznávanú spoločnosť. Aby záujemcom ešte vylepšili zážitok z vystavených diel, rozhodli sa pre mobilné riešenie a na pomoc si prizvali spoločnosť QBSW.

„Aplikácia Nedbalka bol zaujímavý a do určitej miery veľmi odvážny projekt, vzhľadom na určité funkcionality, ktoré požadovala strana zákazníka. Každý projekt, ktorý realizujeme na našom oddelení je veľmi odlišný a úplne z iného odvetvia. Jeden deň komunikujeme s umelcami z galérie a pripravujeme tabletovú aplikáciu, druhy deň máme stretnutie s manažmentom veľkej banky a bavíme sa o platobných systémoch. Každý projekt je veľmi jedinečný a špecifický. Pri projekte Nedbalka sme sa stretli so zanietenými profesionálmi, ktorí nadšene rozprávajú o svojej práci,” približuje spoluprácu Marcel Marko, Projektový manažér spoločnosti QBSW.

Špeciálne mobilné riešenie

Aplikáciu galérie si nemôžete len tak stiahnuť do svojho mobilu. Riešenie bolo vyvinuté pre zákazkový tablet galérie s operačným systémom Android. Projekt bol realizovaný v roku 2015 a patrí medzi aplikácie, ktoré spríjemnia používateľom chvíle strávené v tejto neobyčajnej galérii. Poskytne im informácie o jednotlivých poschodiach galérie a umeleckých dielach. Výstavný priestor sa skladá zo 4 poschodí, na ktorých sa nachádzajú stále aj dočasné expozície.

 

Riešenie funguje ako interaktívny vyhľadávač informácií o diele, pred ktorým sa návštevník práve nachádza. Na definovanie konkrétneho umeleckého diela slúži technológia rozpoznávania obrazu. „Rozpoznávanie obrazov, tzv. „Image Recognition“ technológia, je hlavnou časťou aplikácie a jej funkcionalita bola pre nás najväčšou výzvou. Umožňuje návštevníkovi galérie pomocou tabletu obraz zosnímať, prípadne odfotiť. Ten je automaticky rozpoznaný a spolu s ním sa zobrazia na displeji zariadenia podrobné informácie o danom diele. Návštevník tak nemusí daný obraz namáhavo vyhľadávať v nekonečnom zozname,” opisuje túto funkcionalitu Marcel Marko. Aplikácia ponúka aj možnosť zvukovej interpretácie v rôznych jazykoch. Takýmto spôsobom sa návštevník dozvie o vystavovaných dielach viac informácií.

Niečo navyše

V aplikácii sa nachádzajú aj informačné videá o jednotlivých expozíciách, zábavné hry pre deti, vedomostný kvíz, ktorý je zameraný na rozpoznávanie vystavených diel, a informácie o publikáciách a materiáloch. Takýmto spôsobom sa prepája vzdelávacia a oddychová funkcia riešenia. Ak ste náhodou v galérii nenašli svoje obľúbené diela slovenských velikánov, môžete cez aplikáciu hlasovať o budúcej expozícii, ktorú by ste si v galérii radi pozreli.

Cieľom celého projektu je prilákať do galérie aj mladých ľudí, ktorí takéto inštitúcie často nenavštevujú. Aplikácia im ukáže, že sa nejedná o ďalšiu nudnú galériu, ale vďaka nej sa stanú súčasťou expozícií. Jednotlivé umelecké diela môžu hodnotiť a vyjadriť svoj názor, ktoré dielo ich ohúrilo najviac. Marcel Marko z QBSW vyzdvihuje výsledok spolupráce: „Aj napriek miernym komplikáciám, ktoré súviseli hlavne so skenovaním obrazov, sa nám poradilo všetky výzvy vyriešiť a aplikáciu uviesť do živej prevádzky. Aplikáciu teraz používa dennodenne značný počet návštevníkov, ktorí majú možnosť vyskúšať tohto netradičného sprievodcu.”

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 04:14