StoryEditor

Zdravotná poisťovňa varila diabetikom

19.03.2017, 23:00
Vaša strava nemusí byť nevábna, odkázala svojim diabetikom zdravotná poisťovňa a poslala za nimi dve šéfkuchárky, aby ich naučili chutne a zdravo variť.

Takúto výnimočnú starostlivosť mohli koncom januára bezplatne využiť cukrovkári zapojení do programu DôveraPomáha diabetikom. Šéfkuchárkami boli Aneta a Janica z Jem Iné, ktoré mohli diváci vidieť aj v relácii RTVS Slovensko chutí.

Spolu s Dôverou prišli za diabetikmi do piatich miest, varili spolu 36 hodín a na tanier naložili spolu 1080 porcií chutných jedál.  „Z našich rozhovorov s pacientmi, ktorých trápi cukrovka, sme sa dozvedeli, že najväčšie ťažkosti majú so správnym stravovaním. Chceli sme im ukázať, že strava diabetika nemusí byť nevábnou diétou, ale zdravým a chutným pôžitkom. Preto sme si na pomoc zavolali dve šikovné šéfkuchárky, ktoré spolupracujú aj s Jamiem Olivierom,“ hovorí Tamara Vraždová z Dôvery.

Spoločné varenie malo úspech

Program na pomoc diabetikom zatiaľ funguje ako pilotný projekt v šiestich regiónoch, v blízkej budúcnosti ho Dôvera plánuje rozšíriť na celé Slovensko. Diabetici, ktorí sa doňho zapoja, napríklad bezplatne absolvujú viacero edukácií so skúsenými školiteľmi (zdravotné a diétne sestry, edukátori diabetu), počas ktorých sa dozvedia, ako lepšie zvládať svoje ochorenie v bežnom živote, vo všetkých životných situáciách.

Zároveň im lekári diabetológovia a ostatní zapojení špecialisti poskytujú  kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť. Výsledkom je zníženie glykémie diabetikov, a teda zlepšenie ich zdravotného stavu.

Ide o projekt, ktorý sa osvedčil napríklad v Nemecku, Holandsku, či v USA. Dôvera je jedinou zdravotnou poisťovňou, ktorá sa doňho pustila na Slovensku.

Podrobnejšie informácie o programe nájdete na www.dovera.sk/cukrovka.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 21:16