StoryEditor

Trumpove tweety a Le Penovej slová. Formovali aj dianie na finančných trhoch

27.02.2017, 23:00

Po pokojnom prvom mesiaci sa vo februári dianie na finančných trhoch rozbehlo. Akcie rástli predovšetkým v USA, Európa je naopak v raste opatrnejšia. A po dlhšej dobe rástli aj ceny dlhopisov. 

Rast akcií v USA živia predovšetkým očakávania investorov na daňové zmeny sľubované novou administratívou. Plánované zníženie sadzby dane z príjmu pre podniky z 35% na 15%, by výrazne zvýšilo zisky pre akcionárov. No zatiaľ je reforma stále len vo forme obľúbených tweetov prezidenta. A odtiaľ je ešte dlhá cesta k prijatiu zákona. Najmä v situácii keď by výpadok na príjmoch štátu výrazne navýšil dlh USA, proti čomu je väčšina republikánov. Dlh už dnes predstavuje astronomických 114 % HDP. Je preto pravdepodobné, že prezidentove návrhy v kongrese osekajú. Zmeny daní však prísť musia, toho sú si vedomí tak Trump ako aj republikáni v kongrese.

V Európe začínajú trhy žiť voľbami v Holandsku a Francúzsku. Najmä tie francúzske sa zamotávajú. Sľubný kandidát pravice Fillon čelí už niekoľko týždňov škandálu so zamestnávaním príbuzných a jeho kampaň vyzerá byť v troskách. To zvyšuje druhokolové šance Mariny Le Pen z radikálnej pravicovej strany. Jej vyhlásenia o odchode Francúzska z eurozóny trhmi zakývali. Ak zvážime, že brexit sa oficiálne ešte ani nespustil a že Trumpova administratíva eurozóne zrovna nefandí, tak víťazstvo Le Penovej by prinieslo reálnu šancu na rozpad eurozóny. 

Ako každý rok, aj tento sa opäť pripomenuli Gréci, ktorým v lete hrozí veľká splátka dlhu. Snahy o rýchlu dohodu medzi Grékmi a EÚ ešte pred kolotočom volieb v dôležitých krajinách však nevyšli. A tak sa opäť začne kolotoč vyjednávaní, či Grécko splnilo všetky požadované podmienky a či má nárok na ďalšiu tranžu pomoci alebo nie. Len na pripomenutie, v Grécku ešte stále vládne ten mladý sympatický pôvodne „neštandardný“ politik Tsipras. Ktorý sa k moci dostal sľubmi o tom, že Grécko reformy nepotrebuje a splácať úvery nemusí.

Akciové indexy aj vo februári rástli globálne, ale rast bol regionálne diferencovaný. Najslabší rast, teda skôr stagnácia bola v Japonsku. V Európe a v zvyšku Ázie akciové indexy rástli väčšinou v rozpätí jeden a pol až dve a pol percenta. Najvýraznejšie rástli akciové indexy v Amerike a to približne o 4 %.   

Eurovým investorom pomohol aj pohyb eura, ktoré oslabilo voči doláru, jenu ale aj ázijským menám. Februárové zisky z akciových investícií vyjadrené v eurách boli o to výraznejšie. Darí sa aj zlatu, ktoré profituje z nárastu obáv investorov, a za február sa zhodnotilo o takmer štyri percentá.

K výraznému obratu došlo na dlhopisoch. Po raste výnosov v posledných mesiacoch sa vo februári výnosy otočili opäť smerom na juh. V Amerike sa začalo špekulovať, že FED v marci sadzby nezvýši ako sa pôvodne očakávalo. Zvýšenie by prišlo až v júni a za celý rok 2017 by FED zvýšil sadzby len dvakrát. V Eurozóne poklesu výnosov prispela neistota okolo volieb vo Francúzsku ako aj rétorika ECB.  Rastúca inflácia a pomerne dobrá kondícia ekonomiky ťahá výnosy smerom nahor. ECB sa však snaží očakávania investorov vrátiť do pôvodného módu a to že sadzby v EÚ ostanú nízke ešte veľmi dlho.    

Miro Kotov, portfólio manažér Allianz - Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť, a. s.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. apríl 2024 14:22