StoryEditor

Je najdrahší najlepší?

23.02.2017, 23:00

Za dverami máme jar a vy premýšľate, ako premôcť jarnú únavu? Beh je trendy a dosť možno o ňom už dlho uvažujete. Lenže ako začať? Čo k nemu budete potrebovať? A nebude vás výbava stáť majland? Prečítajte si, ako to s tou cenou v skutočnosti je.

Ešte dôležitejšie než topánky

Aby ste mohli začať behať, ešte dôležitejšie než kvalitné vybavenie je vaše odhodlanie. Rozhodnutie zabrať a skutočne začať pre svoje zdravie niečo robiť. S dostatočným nadšením pre vec môžete koniec koncov behať aj bosky niekde po lúke a nepotrebujete k tomu v podstate nič. Väčšina z nás si však pravdepodobne bude chcieť zabehať skôr v mestách, v parkoch či po lesných cestách. Tu sa už bez topánok neobídete. Neznamená to však, že musíte mať nutne topánky za 150 €. Vysoká cena je síce istým ukazovateľom kvality, ale ani technologicky najvymazlenejšia topánka nemusí byť to pravé pre vás. Hlavné kritéria výberu sú totiž inde.

Drahá je dobrá, nie nutná

Drahšie modely topánok vám nepochybne poskytnú dostatok komfortu, tlmenia a podpory. Avšak nie každý hľadá práve toto. Je preto vhodné navštíviť spoľahlivého predajcu bežeckého vybavenia, kde vám skúsení konzultanti ochotne poradia a odporučia, čo by vám mohlo vyhovovať najviac.

Nechajte si kľudne priniesť skutočne luxusnú a drahú topánku, ktorá bude ako obláčik, napr. Adidas UltraBoost ST, a k tomu model za polovicu ako je Adidas Vengeful. Možno nebudete mať tlmiacich prvkov a výborný vzhľad, ale môže mať práve také ušitie zvršku, ktoré dokonale padne na vašu nohu.

Adidas UltraBoost ST, MOC 192,12 €, Sanasport cena 136,86 €

Revolučné tlmenie BOOST v celej modzipodošve poskytne mäkký a zároveň dynamický beh. Stabilitu zaisťuje podpora ENERGYZED STABILITY a o lepšiu priľnavosť a životnosť podošvy zmes od značky CONTINENTAL.

Adidas Vengeful, MOC 125,45 €, Sanasport cena 76,76 €

Základný model z rady stabilných topánok, ktorý môže nadchnúť nízkou cenou, ľahkosťou a dobrým tlmením.

V nižších cenových kategóriách môžeme nájsť základné modely. Tie sa často používajú len ako vychádzková obuv, ale pre športovcov, ktorí skutočne chcú behať, a z nejakého dôvodu nemôžu či nechcú investovať mnoho, bude taká topánka omnoho lepšia než deravé kecky. Nohy vám z nich rozhodne neodpadnú a zaobstaráte si ich za zhruba 60 €.

Pokiaľ chcete ušetriť ešte viac, vždy môžete hľadať medzi staršími modelmi. Tým samozrejme nemyslím topánky z druhej ruky. Hovorím o nižších modelových radách, ktoré často nie sú vôbec horšie než ich novší a modernejší súrodenci, len už nie sú tak „v kurze“. Tu sa dostávame na veľmi nízku cenovku, často okolo 30 €.

Nechajte vybrať svoje telo

Ako konzultant v bežeckej špeciálke som sa stretol s mnoho prípadmi, keď bol športovec začiatočník presvedčený, že mu spočiatku bude stačiť lacná topánka, a nakoniec odchádzal s modelom z vyšších cenových relácii. Je to preto, že technologické vychytávky môžu bežecké začiatky veľmi uľahčiť. Topánka je tolerantná k chybám a pri nedokonalej technike ochráni váš pohybový aparát od boľavých následkov. Čím skúsenejší a technicky zdatnejší bežec je, tým môže voliť lacnejšie modely, pretože nepotrebuje toľko tlmenia, takú podporu chodidla a najnovšie technológie. Stačí mu kus gumy v podrážke a ľahký zvršok. Myslené v úvodzovkách, ale je to tak.

Skrátka a dobre, keď vás behanie chytí, sami spoznáte, čo chcete a potrebujete. Vás bežecký krok sa vyvíja, znižuje sa telesná hmotnosť, začínate behať iné povrchy, ktoré vyžadujú topánky s inými vlastnosťami. Toto všetko ovplyvňuje výber ďalšieho kúsku do vášho botníku.

Obecne môžeme povedať, že čím má bežec vyššiu hmotnosť a nároky na pohodlie a čím viac trpí pronačnou vadou chodidla, tým lepšie technológie by mala topánka pre neho obsahovať.

Napríklad obľúbený model Asics Gel-Zaraca 3 skvele poslúži bežcovi začiatočníkovi s hmotnosťou okolo 65 kg a s neutrálnym došľapom. Avšak športovec s nadmernou pronáciou, ktorý behá v záklone a má hmotnosť 110 kg, potrebuje niečo úplne iné. Taká topánka totiž nezvládne nápor vysokej hmotnosti a vychýleného kroku. Veľmi rýchlo sa prešliapne, vyťahá a prestane plniť svoju funkciu. Životnosť takto nesprávne vybranej obuvi sa môže pohybovať v nižších stovkách kilometrov. Preto tento bežec potrebuje topánku s vyššou nosnosťou, ktorá je konštrukčne aj použitými materiálmi prispôsobená k väčšej záťaži i pronačnému došľapu. Taká topánka sa neprepadne, ale bude chodidlo viesť.

Saucony Hurricane ISO 2, MOC 184,28 €, Sanasport cena 106,88 €

Výborne tlmená obuv pre ťažších bežcov a na dlhé behy. Pronačná podpora zaistí stabilitu

Aby sa vám nestalo, že v rámci úspor investujete do nevhodnej obuvi, ktorá potom pre vás bude sklamaním a ešte sa vo výsledku predraží, nebojte sa zájsť do špecializovaného obchodu, kde vám dajú vyskúšať rôzne druhy obuvi a odporučia vám to najlepšie pre vás. Verím, že spoločnými silami vyberiete pre vaše nohy to najlepšie a nebude vás to stáť celoročné úspory.

Takže žiadny strach. Skúšajte, pýtajte sa, behajte!

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. apríl 2024 15:20