StoryEditor

Farebné drahokamy so zaujímavým zhodnotením

05.12.2016, 23:00

Kým boli donedávna investície do šperkov doménou západných krajín, v súčasnosti už túto alternatívnu formu investovania využíva aj čoraz viac Slovákov. Investičné šperky ale nemusia byť len s čírymi diamantmi. Veľmi zaujímavé zhodnotenie vykázali v priebehu ostatných 5 rokov aj zafíry, smaragdy, rubíny, tanzanity, či Paraiba turmalíny.

Vzácnejšie než diamanty?

Krásu farebných drahokamov jednoznačne podporujú čísla. Kým sa číre diamanty s hmotnosťou nad 1 karát zhodnotili za ostatných 5 rokov v prepočte na eurá „len“ o 60%, zafíry a smaragdy, známe špeciálnym výbrusom obdĺžnikového alebo štvorcového tvaru so zrezanými rohmi, presiahli v rovnakej hmotnostnej kategórii hranicu magických 140%, čo predstavuje priemerné ročné zhodnotenie až neuveriteľných 28%. Sýtočervené rubíny s hmotnosťou nad 1 karát dosiahli za rovnaké sledované obdobie zhodnotenie 131%. Rozhodne zle nedopadli ani vzácne tanzanity, ktoré svoju krásnu modrú farbu získavajú tepelnou úpravou so zhodnotením 111% za ostatných 5 rokov. Tanzaninty sú zaujímavé predovšetkým preto, lebo sa ich farba javí pri pohľade z rôznych uhlov vždy iná. V ostatných rokoch sa rastúcej popularite tešia zvlášť Paraiba turmalíny, ktorých nálezisko sa nachádza len v brazílskom štáte Paraiba. Sú vyhľadávané a v pomere hmotnosť a cena patria k najdrahším drahokamom na svete. Paraiby sú tyrkysové turmalíny s veľmi intenzívnymi modrými a zelenými tónmi, za ktoré vďačia železu, mangánu, chrómu a vanádu. Ich jedinečnosť spočíva v tom, že okrem mangánu obsahujú aj meď. Cena za tento drahokam s hmotnosťou nad 1 karát vrástla za 5 rokov o 111%.

Pri kúpe investičného šperku samozrejme nezohráva hlavnú úlohu iba aktuálna cena. Rovnako dôležité je aj očakávané zhodnotenie, a práve tento atribút robí z jedinečných a vysokokvalitných farebných drahokamov veľmi zaujímavý investičný artikel. „Zhodnotenie investičného šperku môže byť veľmi zaujímavé. V roku 2011 sme predali prsteň z bieleho zlata, diamantov a centrálneho 0,37 karátového smaragdu za približne 4 400 eur. Dnešná cena by už bola viac ako 6 000 eur. Prsteň z bieleho zlata, diamantov a centrálneho 5,43 karátového tanzanitu, ktorý stál v roku 2012 približne 19 000 eur, má dnes hodnotu takmer 28 500 tisíc eur. Keďže väčšina surovín sa nakupuje v dolároch, rastúcu hodnotu investičných šperkov podporuje aj slabnúci kurz eura voči doláru,“ vysvetľuje Alojz Ryšavý, klenotník a majiteľ klenotníctva ALO diamonds, ktoré sa na investičné šperky špecializuje.

​(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 04:18