StoryEditor

Dušan Randuška: Dodávať plyn nemocnici? A prečo nie.

06.12.2016, 23:00

Elektronické trhovisko a povinnosť obstarávať energie „zobudilo“ mnohých odberateľov, ale aj dodávateľov. O dodávky plynu sa kruto súťaží. Za dva roky sa realizovalo cez EKS takmer 300 obchodov s plynom, pričom v novembri tohoto roku bolo uzavretých 72 zmlúv.

Nemocnica s poliklinikou v Brezne je typickým reprezentantom architektúry 70-tych rokov minulého storočia, prešla transformáciou na neziskovú organizáciu a dnes je dominantným poskytovateľom zdravotníckych služieb v širokom regióne. Má sedem lôžkových oddelení, z toho liečebňu dlhodobo chorých, 29 ambulancií, za rok 2015 takmer 10 000 hospitalizovaných pacientov a 562 zamestnancov. Taká stredná fabrika.

Ak si k tomu pripočítame chladnú dolinu, cena energií je významným faktorom v hospodárení. „Energia predstavuje 3 % nákladov, darí sa nám medziročne šetriť, ale na druhej strane rastú náklady na lieky a špeciálny zdravotnícky materiál,“ hovorí MUDr. Peter Mečiar, riaditeľ NsP Brezno. Spotreba plynu rastie už od novembra a vysoké čísla sú niekedy až do apríla.

Segment malých a stredných firiem je pre dodávateľov plynu stále atraktívny. Sem patria aj nemocnice, školy a ubytovacie zariadenia. „Samozrejme, že aj tu je prioritná cena,“ hovorí Dušan Randuška, riaditeľ MET Slovakia. „V ostatných rokoch však vzniklo množstvo inovatívnych cenových produktov osvedčených na iných trhoch v zahraničí. Preto odporúčam všetkým odberateľom dať si vyhotoviť ponuku na dodávku plynu raz za rok, alebo v dvojročnom cykle.“

„Brezno vie, že štát ho neoddlží. Ak sa má nemocnica udržať, zodpovedný manažment je nevyhnutnosťou,” komentuje situáciu Tomáš Szalay z Health Policy Institute. „Zdrojov v zdravotníctve nebude viac, štátna poisťovňa je v brutálnej strate, mzdy sú centrálne regulované a stúpajú a jediné peniaze sú tie, ktoré nemocnice ušetria.” Podiel energie na nákladoch do troch percent považujú aj odborníci z ministerstva zdravotníctva za obvyklé číslo.

Zimná sezóna sa už začala. Zemným plynom sa v breznianskej nemocnici zabezpečuje vykurovanie priestorov, ohrev vody, prevádzkovanie stravovacej jednotky a práčovne a technológia sterilizácie. Súčasťou povinností MET Slovakia je súčinnosť s predchádzajúcim dodávateľom plynu a príslušným prevádzkovateľom distribučnej sústavy.

Takmer 5 000 MWh zemného plynu bude pomáhať udržiavať nemocnicu v Brezne v dobrej kondícii celý budúci rok.

Dušan Randuška, generálny riaditeľ MET Slovakia

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 09:42