StoryEditor

Umožňuje štúdium MBA úspešnejšiu budúcnosť?

04.12.2016, 23:00
Štúdium programu MBA v posledných rokoch na Slovensku zaznamenalo pomerne veľký úspech. Napriek tomu, že nositeľov titulu MBA pribúda, stále nejde o bežný jav, za čo určite môže okrem iného aj pomerne vysoké školné.

MBA je anglická skratka programu Master of Business Administration, ktorý vznikol v USA ako štúdium zamerané na management. V súčasnosti je už program dostupný takmer po celom svete, hoci nie všade je uznávaný ako akademický titul. Toto platí aj pre Slovensko, kde je MBA považované „iba“ za profesijné vzdelávanie.

Dnes je situácia iná aj v prípade študovaného odboru. Ak študujete MBA, už to zďaleka nemusí byť iba štúdium managementu, hoci je štúdium zamerané predovšetkým na vedúcich pracovníkov a manažérov. Napríklad na LIGS University, americkej vysokej škole, ktorá pôsobí aj na Slovensku a v Českej republike, si môžete pri štúdiu MBA vybrať hneď z 14 odborov.

„Voľba študijného odboru je podľa nás kľúčová. Študenti tak majú možnosť  študovať to, čo ich baví a čo reálne využijú vo svojej praxi,“ hovorí Dagmar Makovská, ktorá pôsobí ako CEO LIGS University. Najobľúbenejšie sú podľa nej odbory ako Strategický a Projektový management, Marketing, HR, Medzinárodný obchod a Financie. „Neustále však pripravujeme ďalšie špecializácie, aby si u nás mohol vybrať naozaj každý. Prednedávnom sme spustili napríklad Logistiku a už teraz pracujeme na príprave ďalších.“

Ako je to so školným?

Už spomínaným dôležitým faktorom, ktorý bráni tomu, aby bolo štúdium MBA pre širokú verejnosť, je určite jeho cena. Školné sa pohybuje vo výške niekoľkých tisíc eur. Mnohí si kladú otázku, prečo je toto štúdium také drahé. Dôvodov je hneď niekoľko.

Školy, ktoré na Slovensku poskytujú MBA, sú súkromné a teda ich fungovanie nedotuje štát a náklady spojené so štúdiom tiež nie sú nízke aj kvôli kvalitným lektorom - odborníkom z praxe. „Ak chceme zachovať kvalitu štúdia, na ktorú sme na LIGS University právom pyšní, nemôžeme znížiť náklady. Preto našim študentom ponúkame aspoň možnosť splátok, ktoré sú vo väčšine prípadov bez navýšenia,“ vysvetľuje Dagmar Makovská otázku financovania a dodáva: „Mnohí študenti túto možnosť oceňujú a využívajú, pretože im umožňuje študovať bez nadmernej finančnej záťaže.“

Stojí to za to?

Nakoniec to najdôležitejšie: Stojí to za to? „Niektorí sa na MBA stále pozerajú s nedôverou ako na západný trend, ktorý k nám prenikol pred pár rokmi a čoskoro odznie. Ja si dovolím tvrdiť, že to tak nie je a potvrdzujú to hlavne stovky našich spokojných študentov a absolventov po celom svete. Dôkazom sú prieskumy, ktoré pravidelne realizujeme a tiež referencie, ktoré od študentov  získavame. Vyplýva z nich, že sú so štúdiom spokojní a že im umožnilo nielen kariérny, ale i osobný rast a v mnohých prípadoch i zvýšenie platu. Máme dokonca absolventov, ktorých MBA nakoplo k založeniu vlastnej firmy,“  komentuje prínosy štúdia Makovská.

Ak premýšľate nad tým, ako naštartovať svoju kariéru, MBA môže byť tá správna cesta. V prípade, že sa rozhodnete pre LIGS University, môžete dokonca získať aj vianočný darček. Viac informácií sa dočítate na webových stránkach LIGS University.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 09:07