StoryEditor

Škody po prírodných živloch zmierni iba poistenie majetku

04.12.2016, 23:00
Poistenie majetku - aký je rozdiel medzi poistením nehnuteľnosti a domácnosti?

Ak hovoríme o poistení majetku a máme na mysli nehnuteľný majetok, kam patria domy, byty, rozostavané stavby a pod., ide o poistenie nehnuteľnosti. Na poistenie vybavenia nehnuteľnosti, t.j. hnuteľného majetku, slúži poistenie domácnosti.

Poistenie majetku nám pomáha zmierniť finančnú stratu v prípade škodovej udalosti. Hoci je cena poistenia vzhľadom na kryté riziká relatívne nízka, stále je veľké množstvo majiteľov nehnuteľností, ktorí poistenie majetku podceňujú. Neuvedomujú si, že v prípade nepredvídateľných udalostí môžu prísť o celý svoj majetok a následne sa tak dostať do existenčných problémov.

Prírodné živly – najväčšia hrozba pre náš majetok

Podľa štatistík sú najväčšou hrozbou pre naše nehnuteľnosti prírodné živly. Prichádzajú bez upozornenia a v sile, ktorej častokrát nie je možné čeliť. Na svedomí majú až 82 % všetkých škodových udalostí. Najničivejším prírodným živlom v minulom roku bolo krupobitie, kým v predchádzajúcich rokoch to boli najmä povodne a záplavy.

Príklady prírodných živlov, ktorých škody kryje poistenie majetku:

  • požiar
  • záplavy a povodne
  • sneh, lavína, krupobitie, víchrica
  • priamy zásah blesku
  • zosuv pôdy, zrútenie skál, zosuv zemín
  • výbuch sopky, zemetrasenie
  • pád stromov

Nadštandardné krytie poskytované niektorými poisťovňami:

  • škody spôsobené nepriamym zásahom blesku
  • škody spôsobené zvýšeným napätím v elektrickej sieti
  • škody spôsobené zvýšenou silou elektrického prúdu

Kto je ohrozený prírodnými živlami?

V súčasnosti dochádza k stále častejším výkyvom teplôt a počasia. Kvôli tomu už aj na Slovensku zaznamenávame výskyt prírodných živlov, ktoré boli ešte pred pár rokmi charakteristické skôr pre iné štáty či svetadiely. Typickým príkladom môžu byť tornáda. Časté zmeny počasia sú dôvodom, prečo už nie je možné označiť žiadnu oblasť za bezpečnú z hľadiska pôsobenia prírodných živlov. Práve kvôli tomu odporúčame poistenie majetku každému majiteľovi bytu, rodinného domu, rozostavanej stavby, skladu, garáže či inej budovy, ktorému na jeho majetku záleží, pretože doň vložil svoj čas, energiu či nemalé peniaze.

Aj v poistení majetku existujú rozdiely: v cenách, rozsahu a poistnom krytí

Napriek tomu, že cena poistenia je najdôležitejším faktorom pre väčšinu z nás, v prípade poistenia majetku jednoznačne odporúčame zamerať sa aj na rozsah poistenia a výluky z poistenia. Pri výbere poistenia majetku by sme sa mali riadiť jednoduchým pravidlom - získať čo najširšie krytie poistných rizík s minimom výluk. Ak totiž berieme investíciu do nehnuteľnosti ako našu životnú investíciu, venovať trochu času a vybrať si tú najvýhodnejšiu poistku by malo byť samozrejmosťou.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 20:00