StoryEditor

Trumpov mesiac. November je mesiacom roka na finančných trhoch

27.11.2016, 23:00

Keď v Hlave XXII nevedeli, ako potrestať Yossariana za nepovolený no úspešný nálet, prišli na to, že lepšie bude ho vyznamenať.

Keď analytici dumali, aké zlé bude pre ekonomiku víťazstvo D. Trumpa, prišli na to, že to vlastne bude dobré. November na finančných trhoch bol jednoznačne mesiac roka, aj vďaka absurdnosti ako z Hlavy.

Výsledky amerických volieb je v tomto momente zbytočné detailne rekapitulovať a analyzovať. O to viac pozornosti si zaslúžia následné pohyby na trhoch. Začiatok bol učebnicový. Ako sa počas volebnej noci misky váh preklápali na stranu nepredvídateľného D. Trumpa, nastal hromadný útek investorov do bezpečia. Predávali sa akcie aj americký dolár, kupovali sa dlhopisy, zlato. Akciové trhy padali, dlhopisové rástli. No ráno už bolo všetko inak.

Náladu investorov úplne pretočili dve udalosti. Prvý povolebný prejav D.Trumpa, ktorý sa dramaticky líšil od tých predvolebných a znel pomerne zmierlivo. Druhým spúšťačom bolo vyhlásenie známeho investora Carla Icahna, mimochodom podporovateľa Trumpa, ktorý vyhlásil, že opustil jeho víťaznú povolebnú párty, lebo sa ponáhľal nakupovať akcie. Po pár hodinách sa celý vývoj pretočil na hlavu. Akcie aj dolár bleskovo vymazali svoje straty. Naopak dlhopisy aj zlato zisky z volebnej noci stratili. A v tomto trende pokračovali do konca mesiaca.

Príbeh, ktorý nakoniec na finančných trhoch prevládol, znie nasledovne. D.Trump po nástupe do úradu pozabudne na viaceré svoje kontroverzné nápady (Obamacare sa až tak úplne nezruší, múr na hraniciach sa tak úplne nepostaví a nelegáli sa až tak úplne nedeportujú). Naopak, tlak na vypovedanie amerických obchodných dohôd, obmedzenie voľného obchodu, zníženie daní a plánované investície do americkej infraštruktúry v hodnote 1 bilióna USD v Trumpovom programe ostanú. Rovnako aj zníženie regulácie v ťažobnom či finančnom sektore. To všetko pomôže americkej ekonomike rásť, prejaví sa to v platoch strednej vrstvy a naštartuje sa opäť inflácia. Tento jav už má dokonca aj svoj vlastný názov  „Trumpflation“.

Príbeh má však viacero ale, ktoré môžu zmeniť jeho ružový koniec. (Nakoniec, aj Yossarian si po vyznamenanie prišiel nahý.) Na možné konce však teraz trhy nehľadia. Neznepokojuje ich, že súčasné zníženie daní a obrie zvýšenie výdavkov ešte viac rozhasí deficitný štátny rozpočet USA. Trhy zatiaľ zásadne nevyrušuje ani fakt, že všetky svoje zámery D. Trump cez kongres nepretlačí, hoci tam republikáni majú väčšinu.   

Akcie tak v novembri vzrástli v Amerike aj Ázii, v Európe boli výsledky zmiešané. Kým akciové trhy v priebehu novembra zaznamenali prevažne rast, tie dlhopisové zaznamenali ťažké straty. Rástli totiž výnosy, a keď rastú výnosy, ceny dlhopisov klesajú. Rast výnosov naštartovala už minulý mesiac ECB, z ktorej prostredia unikli fámy o postupnom znižovaní objemu mesačných nákupov dlhopisov. Spotrebiteľské ceny v eurozóne pomaly rastú, ceny komodít tiež. V Amerike zas dominovali už spomínané očakávania na dopady Trumpovej politiky na infláciu v USA. Rast výnosov bol teda globálny a výrazný. Zásadný zvrat do vývoja v Európe však môže priniesť decembrové referendum v Taliansku a zasadanie ECB. Reakciu trhov je však ťažké predvídať. To nás naučil november.  

Miro Kotov, portfólio manažér Allianz - Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť, a. s.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 19:49