StoryEditor

Black Friday 2016 na Slovensku

24.11.2016, 23:00

Podľa analýz e-commerce spoločnosti ShopAlike/Ladenzeile sídliacej v Berlíne, pôsobiacej aj na slovenskom trhu, stúpa dôležitosť Black Friday vo svete každým rokom. Dôkazom je exponenciálny nárast v online vyhľadávaní pre kľúčové slová akými sú “Black Friday” či “čierny piatok”. Podľa výsledkov spoločnosti Google bol na Slovensku vyhľadávaný tento výraz približne 40500 krát, čo predstavuje medziročný nárast oproti roku 2014 až 173,6%. Počet organických vyhľadávaní bol pri tom v roku 2014 iba 14800. Analýzy pre rok 2016 predpovedajú nárast o ďalších 100 až 150% - znamenie, že si online predajcovia na Slovensku ako aj po celom svete môžu začať mädliť ruky.

Porovnanie november 2014 vs. 2015 v počte Google vyhľadávaní

Spoločnosti s e-commerce ponukou sú si už dnes vedomé narastajúcej popularity tohto dňa, ktorého koncept pochádza z USA. Deň, kedy zákazníci môžu nakupovať produkty za zlomkové ceny, prichádza vždy v pondelok po Dni vďakyvzdania. Dnes je tento koncept známy po celom svete, vrátane Slovenska, a postupne sa začínajú presadzovať aj jeho ďalšie odnože, akým je napríklad Cyber Friday, ktorý nastáva vždy v piatok po Black Monday, ktorý je tento rok naplánovaný na 25. november.

Obľúbenosť Black Friday v celoeurópskom merítku potvrdil aj marketingový riaditeľ známeho berlínskeho startupu, Sebastian Grebasch: “V rámci nákupnej platformy spravujúcej stovky partnerských online obchodov monitorujeme zvýšený záujem o Black Friday ponuky zo strany predajcov. Čoraz viac obchodov sa usiluje dostať do výberu obchodov, ktoré špeciálne zľavy zákazníkom ponúknu.” Sebastian Grebasch očakáva podobný vývoj aj v nasledujúcich rokoch, pričom sa budú zapájať aj predajcovia high-end značiek.

Google Trends: Rast popularity Black Friday 2012 - 2015

Milovníci online nakupovania na Slovensku si v tento deň teda určite prídu na svoje. Inšpiráciou môžu byť práve Američania, pre ktorých je Black Friday obľúbeným dňom pre nákup vianočných darčekov.

ShopAlike.sk je mediznárodná nákupná platforma, ktorá integruje mnoho slovenských aj zahraničných obchodov ponúkajúcich Black Friday zľavy. Na tejto stránke nájdete tisíce produktov z ponuky viac než 100 obchodov z celého sveta. Okrem obrovských zliav počas celého novembra máte možnosť získať aj špeciálny zľavový Black Friday kupón.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 09:42