StoryEditor

Dobrá cena energií môže biznis naštartovať aj položiť. Platí to aj pre hotely a reštaurácie

20.11.2016, 23:00

Veľká časť zariadení turistického ruchu ožíva v zimnom období a vodné atrakcie skonzumujú veľký diel energií. Preto je aj plyn komodita, kde sa ostro a profesionálne vyjednáva cena najmä v týchto dňoch.

Najväčší podiel zo spotreby zemného plynu ukroja na Slovensku domácnosti, za nimi nasleduje priemysel a potom obchod a služby*. „Sme v tom veľmi podobní ostatným európskym krajinám, kde spotreba plynu v priemysle klesá od roku 2000 oproti rastúcej spotrebe v službách,“ komentuje Dušan Randuška, generálny riaditeľ MET Slovakia.

Poprední odborníci z HORECA segmentu preto dávajú dôraz na dobrú cenu energií.

„Náklady na energie vo všeobecnosti tvoria v ubytovacích a stravovacích zariadeniach výraznú časť prevádzkových nákladov. Na výšku nákladov vplýva množstvo faktorov, ako napríklad veľkosť prevádzky, rozsah poskytovaných služieb – wellness, bazén a podobne, ale aj umiestnenie prevádzky, či už sa nachádza v horskom alebo inom prostredí. Náklady na energie sa často pohybujú aj na úrovni 15 – 20 % prevádzkových nákladov,“ uvádza Marek Harbuľák, generálny sekretár Zväzu hotelov a reštaurácií SR.

Branislav Mala z významného slovenského hotela Kaskády veľmi starostlivo sleduje cenu plynu: „Keďže vyrábame z plynu aj elektrickú energiu, podiel plynu na celkových nákladoch je 3,5 – 3,6 %.”

Spotreba energie sa v prípade stravovacích zariadení značne líši podľa obdobia výstavby, či stavu chladiacich zariadení. „Horná hranica nákladov na energie často prevyšuje 20 percent,“ odhaduje Miroslav Formánek zo spoločnosti Makro Cash and Carry CR.

„Segment malých a stredných firiem je pre dodávateľov plynu stále atraktívny. Samozrejme, že aj tu je prioritná cena, ale pre dodávateľov je tu priestor na optimalizáciu a poradenstvo v širšom kontexte energetickej hospodárnosti,“ hovorí Dušan Randuška. „V ostatných rokoch vzniklo množstvo inovatívnych cenových produktov osvedčených na iných trhoch v zahraničí. Preto odporúčam všetkým odberateľom dať si vyhotoviť ponuku na dodávku plynu raz za rok, alebo v dvojročnom cykle.“

*zdroj: Ročenka energetiky, 2014

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 00:19