StoryEditor

V mesiaci duševného zdravia ECB zabrnkala na nervy dlhopisovým investorom

28.10.2016, 00:00

Úrokové sadzby sú už nejaký čas blízko nuly – niekde pod, niekde tesne nad. V každom prípade, žiadna sláva pre dlhopisových investorov. Tí v snahe dosiahnuť aspoň nejaké výnosy nakupujú dlhopisy s čoraz dlhšími splatnosťami. Tento nápad funguje parádne, kým sú sadzby nízke. Problém však nastane, ak začnú rásť.

Pre investora, ktorý sedí na dvadsaťročnom dlhopise, nárast výnosov o jeden percentuálny bod znamená stratu 20 percent. A po dlhom období ultra nízkych sadzieb na dlhých dlhopisoch takto sedí investorov viac než dosť. Akákoľvek zmienka o raste sadzieb im preto zabrnká na nervy. A začnú sa rýchlo zbavovať dlhopisov.

Na začiatku októbra sa trhom prehnala šuškanda, že v Európskej centrálnej banke sa dosiahla zhoda na postupnom znižovaní objemu mesačných nákupov dlhopisov. To by automaticky spôsobilo nárast sadzieb. A hoci tieto chýry boli bez dátumov a ECB ich oficiálne vehementne popierala, na dlhopisovom trhu sa to mlelo. Výnosy behom pár dní vybehli nahor o štvrť percenta. Takýto pohyb by pred pár rokmi asi nestál za zmienku, no v dnešnej dobe nulových úrokov je aj štvrť percenta veľký pohyb. A ešte k tomu smerom nahor, to tu často nebýva.

Po pár dňoch najhoršia panika vyprchala, rast výnosov sa zastavil, na chvíľu dokonca mierne poklesli. Späť na pôvodné úrovne sa však zďaleka nevrátili. Obavy z ukončovania nákupov ECB predsa len nahlodali myseľ investorov. Čo a kto v ECB sledoval vypustením tohto balónika na trhy, je otázne. Či to bolo len testovanie trhovej reakcie, či príprava pôdy na oficiálne oznámenie ukončovania nákupov dlhopisov alebo nejaká politická hra, ťažko povedať.  

Koncom októbra zasadala európska aj americká centrálna banka. Obe zhodne nespravili nič a pozornosť presunuli na decembrové zasadania. Tam sa od FEDu očakáva zvýšenie sadzieb. Od ECB zas info, ako ďalej s rozbehnutým nakupovaním dlhopisov, ktoré má oficiálne skončiť v marci 2017.

Výnos z desaťročných nemeckých dlhopisov sa pod vplyvom špekulácií o znižovaní mesačných odkupov zo strany ECB vynoril zo záporných teritórií a do konca mesiaca sa motal okolo nuly. O približne štvrť percenta vzrástli výnosy aj na väčšine ostatných štátnych dlhopisoch. Slovenské štátne desaťročné dlhopisy sa obchodovali s výnosmi okolo 0,45 % p.a.

Akciové trhy boli okrem šumov okolo centrálnych bánk ovplyvnené aj obnovenými obavami o dopad brexitu na európsku ekonomiku, či zverejňovanými hospodárskymi výsledkami jednotlivých firiem. Globálne akcie sa v priebehu októbra obchodovali bez výrazných výkyvov. Americké akcie v mesačnom porovnaní mierne poklesli, európske, naopak, zas mierne vzrástli. Japonské akcie zaznamenali výraznejší rast. Americký dolár celý mesiac zhodnocoval voči euru a koncom októbra bol o takmer 3 % silnejší ako na jeho začiatku.

Počas mesiaca mierne vzrástla aj cena ropy, no ani októbrové zasadanie OPECu, kde jeho členovia navrhli zníženie ťažby, nespôsobilo prudký rast cien. S klesajúcim podielom na OPECu na celosvetovej ťažbe ropy, klesá aj ich schopnosť výrazne pohnúť cenami. O ochote znižovať produkciu ani nehovoriac. Keďže všetci členovia OPECu majú nastavené financovanie štátu najmä z ropných príjmov, to trpí už teraz. Pri poklese objemu ťažby a bez adekvátneho nárastu ceny by ich rozpočty trpeli ešte viac. A to riskovať nechcú. 

Miro Kotov, portfólio manažér Allianz - Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť, a. s.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 15:55