Desigo CC zbiera a analyzuje dáta z celej budovy centrály Siemens a automaticky optimalizuje systémy vykurovania, ventilácie a klimatizácie.
StoryEditor

Dom budúcnosti má vlastný mozog

27.10.2016, 00:00

Budovy po celom svete dnes podľa OSN zodpovedajú za tretinu emisií skleníkových plynov, spotrebúva sa v nich zhruba 40 % globálnej energie a 25 % vody. Vo vnútri zároveň ľudia trávia veľkú väčšinu času – v rozvinutých krajinách až 90 % svojho života. Potenciál pre energetické zefektívnenie, ale aj zlepšenie kvality prostredia, v ktorom prebývame, je teda enormný.

Budovy v ktorých budeme v blízkej budúcnosti žiť alebo pracovať budú schopné automaticky spoznávať energetické potreby ľudí, ktorí sa v nej nachádzajú, dokážu využiť batérie elektromobilov zaparkovaných počas dňa v podzemnej garáži. Tiež budú vidieť reagovať na meniace sa počasie a dokážu sa v súlade s okolitými budovami prispôsobovať tak, aby maximalizovali energetickú efektívnosť.

Toto nie je to taká vzdialená budúcnosť, ako by sa mohlo zdať. Nová budova centrály Siemens v centre Mníchova je jedna z najmodernejších a najekologickejších kancelárskych komplexov na svete. Sídlo nemeckého koncernu využíva na chladenie a vykurovanie geotermálnu energiu, dokáže zozbierať a využiť až 1,5 milióna litrov dažďovej vody a fotovoltaika na streche pokrýva tretinu celkovej spotreby elektriny.

Budova má, podobne ako iné supermoderné stavby súčasnosti, aj vlastný rozum – obdobu centrálneho nervového systému. Riadiaca centrála s názvom Desigo CC umožňuje prepojiť a spravovať z jedného miesta všetky technické systémy a funkcie budovy – od zatienenia proti slnku, cez kúrenie, vetranie, klimatizáciu, požiarnu bezpečnosť, až po zabezpečenie proti nepovolanému vniknutiu, osvetlenie a správu energií.

Desigo CC zbiera a analyzuje dáta z celej budovy a automaticky optimalizuje systémy vykurovania, ventilácie a klimatizácie. Systém tiež identifikuje plytvanie energiami a na neefektívnosť upozorňuje na displeji ovládacieho panelu v miestnosti, ktorej sa to týka.

Výsledkom premysleného architektonického riešenia a využitia špičkových technológií nie je len zníženie spotreby elektriny o 90 %, vody o 75 % a 90-percentná redukcia  emisií CO2 v porovnaní s predošlým sídlom firmy. Je ním aj zdravšie a komfortnejšie pracovné prostredie pre zhruba 1200 zamestnancov.

Riešenie Desigo CC má však oveľa širší potenciál – stáva sa totiž základným stavebným prvkom viacerých iniciatív spoločnosti Siemens zapadajúcich do konceptu inteligentných budov, ktoré vnášajú inteligenciu do celých ulíc či mestských štvrtí. Na jeho vývoji sa podieľajú aj desiatky slovenských vývojárov, ktorí v rámci vývojového centra Siemens Corporate Technology Development vyvíjajú softvér pre technológie budov.

Na Slovensku protipožiarne a bezpečnostné systémy Siemens v súčasnosti chránia, v hoteloch, v divadlách a iných verejných budovách viac ako 50 tisíc osôb. Na pracoviskách v oblasti priemyslu chránia protipožiarne systémy Siemens viac ako 12 tisíc zamestnancov. Starajú sa tiež o protipožiarnu bezpečnosť cestujúcich na 13-tich kilometroch diaľničných a železničných tunelov.

Zlepšovať energetickú efektívnosť budov a zvyšovať komfort i bezpečnosť ľudí, ktorí v nich trávia väčšinu života, to je Ingenuity for life.

Budova centrály Siemens patrí do konceptu inteligentných budov, ktoré vnášajú inteligenciu do celých ulíc či mestských štvrtí.

Výsledkom premysleného architektonického riešenia a využitia špičkových technológií je zníženie spotreby elektriny o 90%, vody o 75% a 90-percentná redukcia  emisií CO2.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 12:45