StoryEditor

Digitálny trh firmy preverí

19.10.2016, 00:00
Dnes sú na vrchole, o päť rokov tu nebudú. Až tretina z firiem, ktoré dnes vo svojich odvetviach patria k svetovej špičke, sa v najbližších rokov bude porúčať do dejín. Podľa analytickej spoločnosti IDC ich spája jedno: dnes podceňujú digitálnu transformáciu.

Prvé dôsledky digitalizácie ekonomiky možno badať už dnes. Na vlastnej koži sa o nich presviedčajú napríklad taxikári či hotelieri. Na ich trhoch zrazu pribudli silní hráči. Zmena pravidiel hry zapríčinila, že s digitálnou konkurenciou nedokážu držať krok.
Rovnaké zmeny očakávajú aj podnikovú sféru. Veľké firmy sa však na ne môžu pripraviť a ťažiť z nich. „Rýchlosť, konektivita a moderné technológie ponúkajú množstvo príležitostí na rozvoj obchodu, získanie prístupov na zahraničné trhy, či modernizáciu,“ hovorí Sylvia Žažová, marketingová riaditeľka spoločnosti Atos IT Solutions and Services .

Jeden trh, šanca i hrozba
„Pre firmy v našom regióne bude obrovskou šancou na zmenu biznis modelu z lokálneho na globálny zavedenie európskeho jednotného digitálneho trhu,“ dodáva S. Žažová. Iniciatíva Európskej únie môže podľa stránky www.digitalnatransformacia.sk priniesť rast v hodnote až 415 miliárd eur – tým pripraveným. V súčasnosti podľa rovnakého zdroja totiž len 7 % malých a stredných podnikov predáva svoje produkty a služby cezhranične. Viac ako polovica z nich by chcela pôsobiť medzinárodne, ak by začali v rámci únie platiť rovnaké pravidlá pre všetky firmy.
Veľká príležitosť sa môže stať i hrozbou. Rovnaké výhody totiž dostane aj konkurencia spoza hranice. Trh sa navyše vďaka rýchlemu vývoju technológií bude meniť a rásť bude aj šírka ponuky.
Kľúčom na prežitie v takomto prostredí bude digitálna transformácia. Analytická spoločnosť Forrester nedávno odhadla, že len necelá tretina veľkých globálnych firiem má pripravenú stratégiu, ako vytvárať hodnotu pre zákazníka v nových podmienkach, diktovaných technológiami. V roku 2020 by pritom podľa odhadov malo až 50 % všetkých zdrojov, investovaných do IT súvisieť s prispôsobovaním firiem novej digitálnej ekonomike.

Priemyselná revolúcia číslo 4
Každý biznis sa bude musieť stať aj digitálnym biznisom – to je princíp digitálnej transformácie. V podstate ide o prehodnotenie celého modelu podnikania.
Za všetko hovoria zásady takzvanej štvrtej priemyselnej revolúcie. Industry 4.0 sľubuje nárast produktivity i úsporu nákladov, žiada si však kompletnú zmenu myslenia. Nejde len o automatizáciu, či čiastočné prekopanie firemných procesov. „Zmena si bude vyžadovať vzájomnú komunikáciu všetkých prvkov reťazca, od externého prostredia firmy, cez jej softvérové a aplikačné vybavenie, zamestnancov, až po všetky stroje a veci, zapojené do výroby,“ vysvetľuje odborník spoločnosti Atos.
Pre náročnosť zmeny sa odporúča externá konzultácia, ktorá sa na obraz firmy dokáže pozrieť komplexne. Nejde iba o dodávku informačného systému, či produktov na automatizáciu, nasadenie senzorov alebo o čiastkové problémy, vytrhnuté z celkového kontextu.
Dokonca aj v prípade nutnosti riešiť len niektorý z bodov je vhodné pozrieť sa naň z pohľadu Industry 4.0 a navrhnúť riešenie, ktoré bude v budúcnosti zapadať do celkovej architektúry zmien.

Energia môže rozhodnúť
Digitálna transformácia zasahuje aj oblasti, ktoré s digitalizáciou na prvý pohľad nemajú veľa spoločného. Priestor na využitie moderných technológií je obrovský aj vo „vyzretých“ odvetviach, v ktorých na prvý pohľad niet čo meniť.
Lacná ropa a energie možno dnes odsúvajú energetickú efektívnosť na vedľajšiu koľaj, no v konečnom účtovaní môže byť práve ona rozhodujúcim faktorom konkurenčného boja.  To sa týka aj malých a stredných firiem – v účinnom hospodárení s energiou je totiž obrovský potenciál. Podľa portálu digitalnatransformacia.sk totiž náklady na svetlo, teplo, elektrinu alebo dopravu v mnohých spoločnostiach tvoria desiatky percent z celkového rozpočtu.
Prijaté opatrenia môžu byť veľmi jednoduché a účinné šetrenie môže byť otázkou obyčajného administratívneho úkonu. Na potreby spoločnosti a optimálne nastavenie môže dať odpoveď energetický audit, ktorý zmapuje situáciu a navrhne riešenia. „Trvalo udržateľná efektívnosť si vyžaduje neustále vyhodnocovanie, porovnávanie a úpravy. Dnes už netreba firemného energetika – túto službu možno buď outsourcovať alebo priamo využiť moderné IT riešenia,“ vysvetľujePeter Chochol, expert na riešenia pre energetiku z Atos. Tie zvyčajne bývajú prepojené so systémami ERP a dokážu prakticky v reálnom čase vyhodnocovať využívanie energií a okamžite reagovať na vzniknuté situácie. Okrem toho zvládnu aj simuláciu scenárov rôznych rozhodnutí a prispievajú tak k vyššej efektivite, radí portál digitalnatransformacia.sk.

IT na objednávku
Konkurenčný boj v novej ekonomike si bude vyžadovať maximálne sústredenie na produkt, službu a spokojnosť zákazníka. Aj preto sa mnohé firmy rozhodnú zbaviť neproduktívnej časti svojho biznisu a venovať maximum úsilia rozvoju.
Startupy i korporácie vo veľkom využívajú cloudové prostredie alebo outsourcing IT. Kým v prvom prípade ťažia z dostupnosti svojich dát, aplikácií, softvéru či služieb kdekoľvek i zo škálovateľnosti a rýchlosti zmien, v druhom prípade preberá celú fungujúcu či vznikajúcu IT infraštruktúru firmy externý dodávateľ.
Obe riešenia majú svoje výhody i nevýhody. Pri ich zavádzaní treba brať ohľad na možnosti technickej integrácie, zosúladenie jednotlivých zmlúv a podmienok. Na to firmy zriedka majú dostatok skúseností alebo expertov. Portál digitalnatransformacia.sk ponúka niekoľko nápadov, ako si zvoliť tú správnu možnosť.

Pozor na kyberzločin
Moderné technológie prinášajú úžasné možnosti svetu obchodu, výroby i služieb. Rovnaký priestor však dávajú aj svetu zločinu. Zabúdať pri digitálnej transformácii na bezpečnosť by sa preto nemuselo vyplatiť. Tá totiž nie je len o prevádzke firmy, ale aj o povesti a klientoch – a firma, ktorá zlyhá, bude v prostredí rýchlych zmien rýchlo nahradená.
„V dnešnom svete nestačí byť chránený trochu,“ upozorňuje odborník na kybernetickú bezpečnosť Maro Duda z Atosu. Len málokto popri vlastnom podnikaní dokáže zaistiť kompletnú a komplexnú bezpečnosť a pritom sledovať všetky zákony, smernice a best practices, ktoré v tejto oblasti pribúdajú.
Riziká sú v externom aj internom prostredí. Bezpečnosť dnes znamená nielen reagovať na bezpečnostné incidenty, ale odhaľovať ich pokiaľ možno čo najrýchlejšie a dokázať bezpečnostné riziko eliminovať. Bezpečnosť nie sú len vírusy a malvér, ale aj správa identít, šifrovanie, či fyzická ochrana IT vstupných bodov. Portál digitalnatransformacia.sk ukazuje možnosti, ako sa v nebezpečnom virtuálnom svete zorientovať a byť stále o krok napred.
Digitálna transformácia neprináša jedinú zmenu. Je skôr vyjadrená princípom nepretržitej inovácie a snahou využívať moderné technológie naplno a vo všetkých oblastiach.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
23. apríl 2024 19:58