StoryEditor

Tri generácie českého a slovenského popu na festivale s Impulsem sa rýchlo blížia!

29.09.2016, 00:00

Najpočúvanejšia česká rozhlasová stanica Rádio Impuls prišla s novou stratégiou rádia v oblasti organizovania a podpory koncertov. Namiesto reklamných kampaní na koncerty, ktoré organizujú rôzne agentúry, organizuje 15. októbra v pražskej O2 Aréne svoj vlastný koncert Český mejdan s Impulsem, ktorý producent a dramaturg Ján Hruška označuje za „päťhodinový minifestival v hale". Predstaví sa na ňom desiatka legiend českej a slovenskej populárnej hudby.

Rádio Impuls sa už od svojho vzniku sústreďuje na podporu českej hudby, ktorá nie je popri tlaku obrovskej zahraničnej produkcie v najľahšej pozícii. Dostáva sa dokonca do paradoxnej situácie, keď poslucháči vítajú akékoľvek množstvo piesní s českými textami, kým celý rad talentovaných mladých súborov radšej dáva prednosť vlastným textom v angličtine.

Český mejdan s Impulsem je venovaný súborom, ktoré spievajú vo svojom jazyku, či už je to čeština alebo slovenčina. Je koncipovaný ako dialóg troch generácií interpretov našej populárnej hudby. Aj keď ich hudba vychádza z rôznych zdrojov a štýlov, má v sebe niekoľko spoločných rysov.

Osemdesiate roky sú zastúpené Zlatými slávikmi Mirom Žbirkom a Daliborom Jandom. Bude ich reprezentovať aj Michal David spolu so svojimi hosťami, medzi ktorými má byť nejedno prekvapenie.

Roky deväťdesiate priniesli veľký rozmach českej a slovenskej scény populárnej hudby a celú vlnu nových tvárí. Na Českom mejdane s Impulsem ich zastupujú Janek Ledecký, Ilona Csáková, Leona Machálková. Slovenským hosťom „českých deväťdesiatych" bude Vašo Patejdl, ktorého piesne zo série filmov Fontána pre Zuzanu patria stále k najobľúbenejším slovenským pesničkám v českom éteri.

Roky po roku 2000 boli a sú v znamení pop rocku a v poslednej dobe aj folk popu. Zástupcovia súčasnej generácie toho českého budú preto skúsení Chinaski a stále populárnejší súbor Jeleň. Klasickejšiu formu popu predstaví Petr Kolář. Slovenským hosťom budú No Name, osemnásobní víťazi Českého slávika v kategórii Slávik bez hraníc.

Došlo aj na prísľub, z ktorého má najpočúvanejšie rádio v krajine naozaj veľkú radosť: „Rádio Impuls ma požiadalo, aby som uzavrel koncert Český mejdan s Impulsem sólovo novou piesňou Země vstává. Je to pre mňa pocta a ja sľubujem, že budem veľa cvičiť. A keď ma nechajú zaspievať viac piesní, s veľkou radosťou zaspievam." Povedal v živom rozhovore u Fandy a jeho české bandy Rádia Impuls Karel Gott.



S ohľadom na zvýšený záujem o vstupenky na koncert, sa usporiadatelia rozhodli pre úpravu pódia tak, aby boli k dispozícii ďalšie vstupenky na sedenie.
Záujem fanúšikov prevýšil kapacitné možnosti doterajšieho usporiadania O2 arény pre Český mejdan a na základe tohto faktu usporiadatelia pristúpili k atraktívnemu variantu  -  PODIUM  360 °.
 
S ohľadom na počet interpretov, ktorí sa budú striedať na pódiu, ide o celkom unikátne riešenie, v tomto meradle v rámci ČR ešte nepoužité.

Pódium nie je v samotnom strede arény, ale s ohľadom na množstvo prestavieb je umiestnené klasicky na kraji plochy, avšak tak, aby hudobná show bola viditeľná zo všetkých strán. Navyše, pre interpretov je k dispozícii mólo do stredu plochy, takže fanúšikom na miestach na státie sa otvorí nový pôsobivý výhľad na hviezdy megakoncertu. Rad vystúpení bude ešte doplnený o tanečné vystúpenia pod taktovkou choreografky Leony Qaši Kvasnicovej.

Návštevníkov O2 arény čaká v sobotu 15. októbra 2016 ozajstná 5-hodinová hudobná šou.

Rádio Impuls je už viac ako desať rokov najúspešnejšou českou rozhlasovou stanicou. Počúva ho dlhodobo okolo jedného milióna poslucháčov denne.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 21:45