StoryEditor

Čo ľudí vedie k tomu, aby študovali popri zamestnaní?

12.09.2016, 00:00
Vysokoškolský titul sa stal v posledných rokoch samozrejmosťou a v súčasnosti ho už má takmer každý. Tento trend vedie nevyhnutne k tomu, že tí, ktorí si pred meno môžu napísať Mgr. či Ing., v určitom slova zmysle strácajú svoju výhodu na trhu práce a ich tituly sú iba jednou zo splnených požiadaviek uvedených v pracovnom inzeráte. Rovnako ako s angličtinou a ovládaním počítača sa s vysokoškolským vzdelaním dnes nejako automaticky ráta.

Ako sa odlíšiť?
Niežeby vysokoškolsky vzdelaní ľudia mali problém s hľadaním práce. V dnešnej dobe je to skôr naopak – firmy sa o dobrých zamestnancov bijú. Ale pozor – len o tých dobrých. Ako sa teda od tých ostatných odlíšiť a ukázať že práve vy ste ten správny „materiál“ pre vyššiu pozíciu, ktorá sa vo firme  naskytla?

Jedným spôsobom je jednoducho ponúknuť viac, ako je priemer. Preto v súčasnosti stále viac ľudí, ktorí chcú kariérne rásť, začína študovať aj popri zamestnaní. Reč pritom nie je o ďalšej vysokej škole, ale o rôznych kurzoch a seminároch, ktoré sú zamerané na konkrétnu oblasť, čo znamená, že sú v praxi omnoho prínosnejšie ako akademické vzdelanie. Nadobudnuté znalosti sú totiž  do praxe , čo je presne to, čo dnešní zamestnávatelia hľadajú.

Čo a kde študovať, keď chcem uspieť?

Jednou z možností, ktorá sa štúdiachtivým profesionálom ponúka, je štúdium Master of Administration, známe pod skratkou MBA. MBA je vhodnou alternatívou pre tých, ktorí by sa chceli zlepšiť a „dovzdelať“ vo viacerých oblastiach bez toho, aby museli navštevovať mnoho školení a kurzov – všetko je totiž v jednom „balíku“. Ťažiskové sú hlavne oblasti ako management, marketing, financie, HR, či komunikácia, ktorá sa v súčasnosti dostáva do popredia čoraz viac.

Študenti programu MBA sú takmer vždy zamestnaní ľudia s nedostatkom voľného času, preto niektoré školy začali toto štúdium ponúkať aj online. Priekopníkom tohto trendu a jednou z renomovaných škôl je LIGS University – americká univerzita, ktorá pôsobí aj na Slovensku a v Českej republike a ponúka online MBA dokonca v slovenčine.
 
Ako to vyzerá v praxi?
Opýtali sme sa za vás: „Celý proces je jednoduchší, ako sa zdá. Ak máte záujem o štúdium MBA, stačí vyplniť prihlášku na webe a my sa s Vami spojíme. Akonáhle budúci študent doloží niekoľko potrebných dokumentov, môže začať študovať. Študujete online, takže nečakáte na žiadny termín a hneď sa do toho môžete pustiť,“ hovorí riaditeľka LIGS University, Dagmar Makovská.



Máte dosť odhodlania?
Budúci študenti sa musia pripraviť aj na to, že štúdium, hoci prebieha online, vyžaduje obetovanie voľného času na štúdium a písanie prác.  „Štúdium online nerovná sa jednoduché štúdium, čo si niektorí ľudia pletú. Na LIGS University ale asi máme šťastie na dobrých študentov. Mnohí  z nich oceňujú kritiku aj spätnú väzbu od tútorov, tvrdia, že ich to posúva vpred,“ dodáva Makovská.

Keď ste teda pripravení na to, že sa z času načas zrieknete večera na gauči a vymeníte ho za pracovný stôl, môže byť online štúdium práve pre vás. Nie ste si istí, či štúdium pre svoju kariéru potrebujete? Na webe LIGS University si môžete urobiť vedomostný test nanečisto, ktorý vám ukáže, ako na tom ste.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 05:50