StoryEditor

Muži sa zaujímajú o sporenie viac ako ženy

01.08.2016, 00:00
A je pritom jedno, či majú 35 alebo viac ako 50 rokov. Vyplýva to z prieskumu, v ktorom sa ČSOB zamerala na mapovanie preferencií Slovákov v oblasti sporenia. Po prvýkrát na Slovensku pri tom využila unikátnu technológiu Faceboard, ktorá umožňuje analyzovať spotrebiteľské preferencie na základe prejavov mimiky a emócie.

ČSOB v jednom z obľúbených bratislavských centier nedávno inštalovala „Inšpirátor sporenia“. Ten vďaka unikátnej technológii Faceboard dokáže detekovať tvár okoloidúceho, určiť vek a pohlavie a na základe toho zobraziť  predmety, služby, či zážitky, ktoré by pre nich mohli byť zaujímavé a o ktorých s veľkou pravdepodobnosťou snívajú. Faceboard potom detekoval ich emócie. Výsledky prieskumu, do ktorého sa zapojilo takmer 700 návštevníkov, boli prekvapujúce.  

Sporenie najviac oslovilo mužov z vekovej kategórie 50+

Zaujímavé je, že približne rovnako reagovali aj muži vo veku 20 – 35 rokov. Bude za tým zrejme známy fakt, že muži okolo 50 rokov často naberajú tzv. „druhý dych“, a tak sa do centra ich pozornosti opäť dostávajú záujmy a aktivity, o ktoré majú záujem muži vo vekovej kategórii 20 – 35 rokov. „Muži sa naozaj snažia reagovať ako mladí a zaujať svojimi plánmi do budúcnosti. Na druhej strane tu však dôležitú  úlohu zohráva aj záujem mužov o nové technológie,“ vysvetľuje  psychologička PhDr. Gabriela Herényiová, PhD. z Univerzity Komenského v Bratislave. Tvrdenie dokumentuje aj nasledujúci graf, v ktorom najnižšia hodnota znamená najpozitívnejšie hodnotenie.

Hodnotenie vychádza z technológie ACSSTM, ktorá hodnotila vnímanie sporenia na stupnici 1 – 5, pričom číslo 1 predstavuje najpozitívnejšie a 5 najnegatívnejšie vnímanie. N= 360 respondentov.

Najnižší záujem o sporenie bol nameraný v kategórii Žena vo veku 50+

Prekvapivé je, že práve v tejto vekovej kategórií bol medzi mužmi a ženami zaznamenaný najvyšší rozdiel v záujme o sporenie. Podľa psychologičky PhDr. Gabriely Herényiovej  za tým môže byť niekoľko dôvodov. Prvým je, že ženy majú odlišné životné ciele, viac sa orientujú na starostlivosť o  rodinu, vnúčatá, rodičov a pod., na druhej strane sa ženy môžu obávať finančnej neistoty a najmä dôsledkov, ktoré môžu vyústiť z finančných problémov.  
Po tejto kategórii nasledovala  kategória Žena 20 – 35 rokov a Žena 36 – 50 rokov.

Hodnotenie vychádza z technológie ACSSTM, ktorá hodnotila vnímanie sporenia na stupnici 1 – 5, pričom číslo 1 predstavuje najpozitívnejšie a 5 najnegatívnejšie vnímanie. N= 340 respondentov.

V prieskume jednoznačne pozitívnejšie reagovali muži, a to vo všetkých vekových kategóriách


Myslia muži viac na zadné vrátka? Sú racionálnejší?  „Muži sa snažia ženy zaujať, prekvapiť a častokrát aj šokovať. Pre mužov je dôležité "mať" a vlastniť, cítiť sa silný a neprekonateľný. Ženy zasa majú skôr tendenciu finančné prostriedky míňať  a vo financiách sa viac spoliehajú na muža,“ konštatuje na záver odborníčka PhDr. Gabriela Herényiová a zároveň dodáva: „Prieskum nám odhalil zaužívané spoločenské stereotypy, kde muž figuruje ako živiteľ rodiny a ženy skôr peniaze míňajú.“

Hodnotenie vychádza z technológie ACSSTM, ktorá hodnotila vnímanie sporenia na stupnici 1 – 5, pričom číslo 1 predstavuje najpozitívnejšie a 5 najnegatívnejšie vnímanie. N= 700 respondentov.

Sporiaci účet DEPOZIT – príležitosť pre sporenie


Prieskum tiež ukázal, že i sporenie je v súčasnosti popri úveroch a hypotékach moderné. Aj malými čiastkami, ktoré si mesačne odkladáte, môžete získať čiastku zaujímavú na splnenie snov či získanie zážitkov. V rámci sporiaceho účtu Depozit od ČSOB je možné sporiť si už od 15€ mesačne. Sporenie je možné nastaviť podľa individuálnych preferencii klienta, v rámci frekvencie alebo výšky vkladu. Výhodou sporenia je mesačné pripisovanie úrokov.  Súčasťou je bezplatné zriadenie a vedenie účtu, pričom banka ponúka možnosť založiť si neobmedzený počet účtov.
Pri sporiacom účte Depozit ČSOB tiež ponúka možnosť predčasného výberu bez sankcie raz za mesiac, a to až do výšky 25% zo zostatku z predchádzajúceho dňa. Výplatu nasporenej sumy je možné si zaslať na bežný účet alebo dať vyplatiť v hotovosti. K nasporeným peniazom získava klient prístup už po 35 dňoch od zadania výpovede vkladu

Faceboard po prvýkrát inšpirátorom sporenia


ČSOB v jednom z obľúbených bratislavských centier inšpirovala takmer 700 ľudí na rôzne motívy sporenia. Vďaka unikátnej technológii Faceboard, ktorá dokáže detekovať tvár okoloidúceho už zo vzdialenosti 20 metrov, určiť vek a pohlavie, boli navrhované  jednotlivým respondentom  vytúžené predmety, služby, či zážitky, ktoré by pre nich mohli byť vhodné a zaujímavé a o ktorých s veľkou pravdepodobnosťou snívajú.
Faceboard dokonca detekoval aj emócie ľudí, ktoré následne vyhodnotil na stupnici od 1 do 5, pričom 1 predstavovala najvyššiu spokojnosť a 5 najnižšiu spokojnosť.  Zaznamenané emócie boli hodnotené inovatívnou  technológiou ACSSTM (Automated Customer Satisfaction Score). Hoci muži prejavili výrazne vyšší záujem o sporenie, výskum bol z hľadiska pohlavia vyrovnaný. Muži mali 51% zastúpenie a ženy 49% zastúpenie.
Faceboard, ktorý sa na rozdiel od klasických metód výskumu orientoval na podvedomé reakcie a emócie, môžeme jednoznačne zaradiť medzi trendové  metódy prieskumov. Vďaka tejto novej a unikátnej technológii bolo možné získať autentické informácie o vzťahu ľudí k sporeniu.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 11:11