Zlatý Bažant
StoryEditor

Zlatý Bažant s novými retro plagátmi

15.07.2016, 00:00
Tri legendy grafického dizajnu dostali jedno špeciálne zadanie. Vytvoriť autorský plagát pre pivo Zlatý Bažant ‘73 takými postupmi, aké sa používali v dobe, z ktorej pochádza jeho najstarší zachovaný varný list.

Oslovení výtvarníci mali len jednu podmienku: pracovať tak, ako sa tvorilo v sedemdesiatych rokoch – ručne a poctivo. Prednosť dostala kresba, koláž, vystrihovačky a sieťotlač.

Aktivita hurbanovského pivovaru s plagátmi prichádza po veľmi úspešnej retro kampani na novinku - pivo Zlatý bažant ´73, ktorá v súťaži o najlepšie slovenské reklamy Zlatý klinec 2016 získala až sedem ocenení.


Profesionáli Pavel Choma, Karol Rosmány a Jan Meisner, ktorí v sedemdesiatych rokoch tvorili okrem návrhov kníh, log a prospektov aj „propagačnú grafiku“, sa pustili do práce. Počítače využívali iba v minimálnej nevyhnutnej miere, prednosť dostala ručná kresba, koláž, vystrihovačky asieťotlač.  

Celý proces dokumentovala mladá absolventka dokumentárnej tvorby na VŠMU Jana Durajová, ktorá s pánmi grafikmi trávila čas v ateliéroch pri tvorbe, aj v ich súkromí. O Projekte '73 vznikol 10 minútový dokumentárny film, ktorý bude mať premiéru 15. júla o 20:10 na TV DAJTO.

Plagáty môžu všetci vidieť aj naživo v rámci putovného letného open-air kina Bažant Kinematograf, kde budú vystavené, alebo tiež na stránke www.projekt73.sk. Priaznivci si môžu vybrať plagát, ktorý sa im najviac páči a súťažiť o jeden z 20 výtlačkov s podpisom autora. Žrebovanie sa uskutoční 25. júla 2016

Akad. mal. Jan Meisner (29. 12. 1939, Bratislava)
Grafický dizajnér, ilustrátor a pedagóg



Po ukončení vysokoškolského štúdia na VŠUP v Prahe sa venoval prevažne knižnej a propagačnej grafike. Autora charakterizuje jeho intenzívny záujem o kultúru - jeho kreatívny autorský prístup sa naplno prejavil v oblasti knižného dizajnu s dôrazom na ilustráciu (M. Macourek: Arabela Rumburak, 1987), pri tvorbe filmových plagátov (Dušan Hanák: 322, 1969) a návrhoch obalov platní(Bratislavskálýra, BHS). V 80tych rokoch započal Jan Meisner svoju dlhoročnú spoluprácu s bratislavských Štúdiom S.


Doc. akad. mal. Pavel Choma (18. 05. 1950, Žilina)
Grafický dizajnér a pedagóg



Uznávaný grafický dizajnér a autor výstavných expozícií pôsobí dnes ako vedúci Katedry vizuálnej komunikácie na VŠVU v Bratislave. Venuje sa tvorbe kníh, objektov a dizajnu výstav a múzeí. (Oravská galéria v Dolnom Kubíne, Múzeum mincí a medailí v Kremnici, Galéria Jána Koniarka v Trnave, stále expozície v Slovenskom národnom múzeu – Prírodnovedné múzeum v Bratislave). Vystavoval na viacerých individuálnych aj kolektívnych výstavách a je držiteľom prestížnych ocenení za tvorbu (Cena Mateja Benku, Master's Eye Award, CE.ZA.AR, Zvláštna cena Ministra kultúry, Najkrajšie knihy Slovenska).


Ing. Arch. Karol Rosmány (24. 11. 1937, Bratislava)
Architekt, grafický dizajnér a pedagóg



Absolvent Fakulty architektúry v Bratislave sa do dejín zapísal ako autor loga Verejnosť proti násiliu (november 1989). Realizoval areál Kamenného námestia v BA a je zodpovedný za rekonštrukciu Divadla POH. Od roku 1967 sa venuje prevažne grafickému dizajnu, jeho ťažiskom je tvorba značiek a log. Okrem 3 000 knižných titulov má na konte aj návrhy vizuálov pre Slovenskú asociáciu poisťovní, Neweurope Festival a Bruno Walter Musiktage. Spolu so synom Martinom zvíťazili v sochársko-architektonickej súťaži na Memoriál Jána Langoša v Banskej Bystrici.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 01:46